RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чому "начИнка" і "піцерІя" - це неправильно: мовознавець розповів про наголоси

Багато українців часто припускаються помилок у вимові деяких кухонних термінів і використовують русизми замість українських відповідників. До таких слів належать слова "піцерія, начинка, піала".

Мовник Олександр Авраменко пояснив, у чому полягає помилка і де правильно наголошувати в цих словах.

Читайте також: Ніяких пішли і давайте: як чемно звертатися до людини українською з проханням

"Мова піде про проблемні наголоси у словах, що пов'язані з кухнею. Ну, кожна людина має свої уподОбання. Чи можливо уподобАння? Ні, запам'ятайте, у слові уподобання наголос падає на "о", а не на "а" - уподОбання", - розповів Авраменко.

Також він пояснив, що дуже часто зустрічає помилки у слові піцерія. Більшість людей вимовляють це слово як піцерІя, роблячи наголос на "і". Насправді ж правильно ставити наголос на "е" - піцЕрія.

"Ось ми прийшли до піцЕрії і тепер ви вибираєте нАчинку. Чи начИнку? Ні, все ж таки наголос треба ставити на "а" у першому складі - "нАчинка". А що ж у нас буде на десерт? А на десерт нам принесли фруктовий салат у піалІ. Запам'ятайте, не піАла, а піалА. І, до речі, це ніякий не вибрик моди. Ці слова так наголошувались завжди", - пояснив Авраменко.


Раніше "Апостроф" розповідав, чи є русизмом слово "пилосос" і які є аналоги в українській мові.

  • Вас також може зацікавити:

Не Даша і не Наташа: як звучать українською русифіковані жіночі імена

"Біля" чи "близько"? Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу

Як на українську перекласти слово "пододеяльник": правильні замінники

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!