RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

В Данії студент натрапив на скарб вікінгів: у знахідці - рідкісні срібні прикраси

В Данії молодий студент археології з Орхуського університету натрапив на значний скарб срібла, що датується ранньою епохою вікінгів. Ця знахідка, що складається з семи складно виготовлених срібних браслетів, відкриває новий погляд на розгалужені торговельні мережі та культурні зв’язки, які характеризували світ вікінгів.

Про це йдеться в пресрелізі Музею Моесгаарда в Орхусі.

Навесні цього року 22-річний Густав Брунсгаард, студент археології Орхуського університету, досліджував сільську місцевість поблизу Ельстеда, що на північ від Орхуса, за допомогою свого металошукача. Спочатку він розкопав срібний браслет, але розуміючи потенційне значення своєї знахідки, Брунсгаард повернувся на місце через кілька днів і знайшов ще шість браслетів. Загальна вага скарбу склала понад пів кілограма.

Срібний скарб епохи вікінгів, знайдений на північ від ОрхусаФото: Поул Мадсен/ Музей Моесгаарда

Відтоді скарб досліджувала група данських та міжнародних експертів, які підтвердили його походження з епохи вікінгів, зокрема, датуючи його 8 століттям нашої ери. Цей період знаменує перші роки епохи вікінгів, незабаром після заснування Орхуса — тоді відомого як Арос — важливого поселення вікінгів.

Один із браслетів намотаний як спіральФото: Поул Мадсен/ Музей Моесгаарда

В епоху вікінгів срібло було основною мірою багатства, використовувалося і як валюта, і як символ статусу. Браслети, знайдені Брунсгаардом, були виготовлені відповідно до стандартизованої системи ваги, що полегшує визначення їхньої вартості під час транзакцій. Ці предмети слугували не лише засобом платежу, але й видимим проявом багатства та впливу власника.

Сім браслетів були різного дизайну, кожен з яких дозволяє зазирнути в розгалужені торговельні мережі того часу. Один із браслетів — схожий на тип, що походить з Росії чи України, цей стиль пізніше був відтворений у Скандинавії. Три смугоподібні браслети зі складним візерунком мають південноскандинавське походження, цей стиль набув популярності в Ірландії, де подібні браслети стали поширеними. Решта три браслети - гладкі та більш спрощені, але вони вважаються рідкісними, а паралелі можна знайти як у Скандинавії, так і в Англії.

За словами Каспера Х. Андерсена, доктора філософії, історика Музею Моесгаарда, скарб Ельстеда є важливою знахідкою, яка підкреслює роль Орхуса як ключового торговельного центру в епоху вікінгів.

"Цей скарб з’єднує Орхус із такими регіонами на сході, як Росія та Україна, і на заході, як Британські острови. Він яскраво ілюструє важливість міста у світі вікінгів, який простягався від Північної Атлантики до Азії", — сказав Андерсен.

Браслет у формі стрічки зі складним візерунком південноскандинавського походженняФото: Поул Мадсен/ Музей Моесгаарда

Відкриття цього срібного скарбу в Орхусі доповнює вже велику кількість доказів, які підкреслюють ключову роль міста в епоху вікінгів. Стратегічно розташований на східному узбережжі Ютландії, Орхус мав ідеальне положення для того, щоб служити сполучною ланкою торгових шляхів, що з’єднують Скандинавію із Західною Європою та Сходом. Різноманітність дизайнів браслетів відображає значну взаємодію між вікінгами-поселенцями в Данії та іншими культурами в Європі та за її межами.

Протягом VIII століття Орхус був квітучим центром торгівлі, який приваблював торговців, майстрів і воїнів з усього світу вікінгів. Наявність срібних виробів із віддалених країн, таких як Росія та Україна, а також із ближчих регіонів, таких як Ірландія та Англія, вказує на живий обмін товарами, ідеями та культурними практиками. Цей скарб, тепер відомий як скарб Ельстеда, є відчутним нагадуванням про далекосяжні зв’язки, які вікінги створили завдяки своїм дослідженням, торгівлі та завоюванням.

Наразі срібний скарб із Ельстеда зберігається в Музеї Моесгаарда в Орхусі, де він доступний для загального огляду.

Як повідомляв "Апостроф", в Берліні розкопали рідкісний японський меч 17-го століття. Ця несподівана знахідка викликала інтриги та припущення про те, як такий об’єкт потрапив до Берліна та які історичні зв’язки міста він розкриває.