Це був шок: з'явилася реакція глави ФБУ на спробу Росії підставити українську біатлоністку

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак прокоментував заяву інформатора Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Григорія Родченкова про те, що влада РФ вимагала від нього підмінити допінг-пробу української біатлоністки Віти Семеренко.

Слова Бринзака наводить офіційний сайт ФБУ.

"Звичайно, для нас це був шок. Такого ми точно не очікували і не були готові зрозуміти такий вчинок. Але зараз я допускаю таку можливість, так як ціна виграшу домашньої Олімпіади була занадто висока. Думаю, чиновники міністерства хотіли зробити все для перемоги і за будь-яку ціну. Вони купували спортсменів з інших країн, якщо ви пам'ятаєте, то були куплені спортсмени в Південній Кореї і в США. Могли дійти і до підміни проби, так як ми були дуже конкурентною командою в естафеті.

Але я не допускаю, що в цьому були замішані президент федерації Прохоров або виконавчий директор Кущенко. Ми з ними були в дуже хороших відносинах і постійно контактували з різних питань. Це могли зробити тільки чиновники з лабораторії або міністерства.

Цей прецедент повинен всіх шокувати в біатлонному світі, так як підміну проби навіть важко собі уявити. Як тепер можна їхати в Росію на змагання? Думаю, буде реакція не тільки від нас, але і від інших федерацій", - сказав Бринзак в ефірі телеканалу "112".

Також президент ФБУ висловив свою думку про участь збірної Росії в Олімпійських іграх-2018: "Зараз все йде до того, що збірну Росії можуть позбавити Олімпіади. Я ж вважаю, що не можна карати всіх спортсменів, не всі вони були задіяні. Хтось чесно працював протягом багатьох років. Потрібно допустити чистих спортсменів під нейтральним прапором".

Нагадаємо, на Олімпіаді-2014 Віта Семеренко виграла "золото" в естафеті в складі жіночої збірної України, а також "бронзу" в спринті, але після дискваліфікації росіянки Ольги Вілухіної отримає срібну медаль замість бронзової.