RU  UA

Свідок пригод українських моряків розповіла передісторію вибуху у Бейруті

Екс-нардеп і член наглядової ради БО «Фонд допомоги морякам« Ассоль» Світлана Фабрикант, яка була очевидцем пригод українських моряків з застряглого у Бейруті судна в 2014 році, розповіла подробиці.

Свої коментарі Фабрикант озвучила в ефірі Апостроф TV 5 серпня.

«Весь світ сколихнула інформація про те, що той вантаж, який вибухнув, - це той вантаж, який був на судні, що обслуговував український екіпаж», - повідомила вона.

За її словами, даний екіпаж в 2014 році її фонд рятував з «вимушеної ліванської в'язниці».

«Спочатку на судні було вісім чоловік, сім моряків були з України. Вони везли селітру, і Бейрут не був кінцевою точкою. Судно, на якому вони вийшли з Батумі, перевозило селітру в Мозамбік», - розповіла Фабрикант.

Пізніше, за її словами, з'ясувалося, що судно несправне і моряки попросилися на вимушену зупинку в Бейруті.

«Судновласник виявився нездатним і небажаючим ремонтувати судно і виплачувати морякам борги із зарплати. Він кинув це судно, і вантажоодержувач в Мозамбіку нічого не дочекався. 11 місяців українські моряки перебували на судні, вимушено охороняючи цей небезпечний вантаж. Влада Бейрута забрали у них всі документи у порті, і хлопці перебували там без їжі, без грошей, без медичного обслуговування», - зазначає політик.

«І коли стало зрозуміло, що судновласник і вантажоодержувач не будуть нічого платити за стоянку цього судна в Бейруті, тоді влада вирішила розвантажити селітру з судна на склад в якості компенсації. Після цього моряків відпустили. А через шість років даний вантаж трагічно вибухнув. Зазначу, що саме цей вантаж знаходився в тій частині складу, який вибухнув. Деякі фахівці кажуть, що поруч з цим складом була і піротехніка», - розповіла Фабрикант.

Нагадаємо, що за попередніми даними потужний вибух в порту Бейрута стався через детонацію 2750 тонн аміачної селітри. Як виявилося, хімікати потрапили до Лівану разом з пароплавом Rhosus, який було конфісковано разом з вантажем в 2013 році.