RU  UA

Жіночий протест у Білорусі назвали несподіваним поворотом

Білоруський журналіст Валерій Каліновський запевняє, що жіночий протест в Білорусі був вкрай несподіваним, але робочим методом.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Апостроф TV", 13 серпня.

"Після такого жорсткого розгону і політики залякування, в попередні дні, всі чекали, що хвиля протестів спаде. Так як попередні розгони правозахисники порівнювали з гестапівськими методами. Однак хвиля протесту не спала і на вулиці вийшли жінки і люди з квітами, яких не чіпали. Міліція ганяла людей, але про вагомі поранення або смерті не повідомляється", - заявив журналіст.

"Сьогодні в Мінську дівчата знову вийшли на центральні вулиці з квітами і їх активно підтримують водії. Також сьогодні в столиці на вулиці вийдуть церковні служителі. До мирного врегулювання ситуації в країні закликають і бізнесмени, а також культурні та громадські діячі", - підкреслив Калиновський.

Він стверджує, що вночі немає особливої активності протестуючих, так як більше 6 тис. найбільш активних громадян затримали за чотири дні. Однак судова система не може впоратись з таким напливом людей і їх уже почали відпускати. У будь-який момент нічний протест може знову відновиться і все дуже непередбачувано.

"Ясно, що Лукашенко не хоче ніякого діалогу, він вважає себе переможцем і влада віддавати не хоче. А діалог між владою і народом відбувається у вигляді палиць проти квітів. На ділянках, що не фальсифікували результати, Тіхановском набирає близько 70%, це означає, що Лукашенко підмінив цифри, так як з тріском програв вибори в країні. Все більше людей в суспільстві вважають, що вибрали Тіхановском президентом", - підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що в Мінську з ранку, 13 серпня, дівчата шикуються в ланцюзі солідарності .