RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Виявлено жахливий мікроб, стійкий до антибіотиків

У США медики в одного з пацієнтів, хворого циститом, виявили бактерію - кишкову паличку, стійку до кількох антибіотиків, у тому числі до колістину.

Про це йдеться в матеріалі на сайті "Медуза" доктора біологічних наук, професора Сколковского інституту науки і технологій Костянтина Северинова.

"У патогенного штама бактерії Escherichia coli, виділеного від пацієнта, виявлена множинна стійкість до ліків, включаючи стійкість до колістину, опосередковану геном стійкості mcr-1, що знаходиться на плазміді (невеликій молекулі ДНК, яка здатна розмножуватися всередині бактеріальної клітини). Таким чином, виявлений супермыкроб, стійкий до всіх антибіотиків, що використовують для лікування інфекцій, спричинених Escherichia coli", - розповів професор.

При цьому він пояснив, що колістин є одним із антибіотиків "останнього ряду захисту", який поки що діє на більшість сьогоднішніх супермікробів, але, на жаль, призводить до низки серйозних побічних ефектів.

У зв'язку з цим, якщо знайдена бактерія, на яку не діє колістин, широко розповсюдиться, лікувати деякі бактеріальні інфекції буде практично нічим. Люди, які підхопили таку бактерію, будуть страждати, деякі можуть померти, і лікарі не зможуть їм допомогти. Сумнівів, що така бактерія стане повсюдною, немає. Це тільки питання часу. Таким чином наявні антибіотики незабаром перестануть діяти.

Поєднання факторів старіння населення землі і придбання патогенними бактеріями високого ступеня стійкості до антибіотиків робить дуже ймовірним, що, незважаючи на прориви в сучасній медицині, через кілька десятків років люди в розвинених країнах будуть масово вмирати від "нових" хвороб, — наприклад, від гострих кишкових інфекцій або пневмоній, спричинених бактеріями з множинною стійкістю до ліків.

Наголошується, що є два шляхи боротьби із супермікробами: намагатися, щоб супермікроби не з'являлися (для цього треба контролювати прийом антибіотиків і часто їх міняти), або шукати нові антибіотики, яких бактерії ще "не знають" (для цього потрібні гроші і, як цинічно це не звучить, зростання смертності від зараження супермікробами в розвинених країнах).

Як повідомляв "Апостроф", епідеміологи зі США склали список країн, в яких розповсюджується тропічний вірус Зіку.