RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Раді жорстко відповіли на нову скандальну заяву посла Німеччини в Україні щодо виборів в ОРДЛО

Народний депутат, координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук прокоментував нещодавню заяву посла Німеччини Ернста Райхеля про можливість проведення виборів на окупованому Донбасі до відновлення Україною контролю над кордоном з Росією.

Про це Тимчук написав на своїй сторінці в Facebook.

Райхель заявив, що положеннями Комплексу заходів по виконанню Мінських угод передбачений процес відновлення контролю України над її державним кордоном, який має розпочатися на наступний день після місцевих виборів. За словами німецького посла, його позицію повністю підтримує уряд Німеччини.

Тимчук зазначив, що після того, як Мінські угоди були закріплені Резолюцією Радбезу ООН, відмахнутися від них не так просто. За словами народного депутата, у цій ситуації треба вчинити по-іншому.

"А саме: ввічливо заглядаючи в чесні очі посла Ернста Райхеля, спокійним тоном задати йому пару навідних питань. Що думає пан посол про Документ Копенгагенської наради Конференції з людського виміру НБСЄ від 1990 року, який (п. п. 6-7) встановлює основні критерії до виборів, якi на сьогодні чиннi в ЄС? Що він думає про рекомендації ОБСЄ до проведення виборів, вироблених за час існування цієї організації?", — пише Тимчук.

Він зазначає, що відповідно до критеріїв ЄС і ОБСЄ, для проведення виборів на окупованому Донбасі треба виконати ряд умов: забезпечити роботу державних органів, які реєструють кандидатів і партії, забезпечити безпеку виборів, забезпечити рівний доступ до виборів кандидатів від усіх політичних партій і т. д.

"Тобто, у підсумку, згідно з критеріями ЄС і ОБСЄ, для проведення таких бажаних р-ном Райхелем виборів в ОРДЛО, Україна де-факто повинна взяти ці території під свій контроль. Що навряд чи можливо без виведення російських військ і взяття під контроль кордону з РФ", — пише нардеп.

Тимчук зазначає, що Райхель, як офіційний представник Німеччини, апріорі не може ігнорувати вищезгадані документи.

Як повідомляв "Апостроф", раніше посол Німеччини в Україні Ернст Райхель допускав, що вибори на окупованому Донбасі можуть пройти у присутності російських військових.