RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Типовий договірняк: в Ізраїлі розповіли, чому владі України вигідна війна на Донбасі

Ізраїльський політолог, президент Інституту східного партнерства (Єрусалим), рабин Авраам Шмулевич розповів, чому українській владі вигідна війна на Донбасі.

Про це Шмулевич сказав в інтерв'ю Politeka.

Рабин зазначає, що в Україні склалася патова ситуація. Після того, як віддали Крим і Донбас, були відсічені кілька мільйонів виборців, які потенційно голосували б за таких, як Янукович. В результаті до влади легко прийшов другий олігархічний клан.

"Так що те, що відбувається на Донбасі — типовий договірняк", — стверджує Шмулевич.

За його словами, цю ситуацію може змінити зовнішній фактор — наприклад, якщо Путін занадто зарветься й кине військовий виклик Заходу, почавши, скажімо, якісь дії в Прибалтиці. Але такий варіант політолог вважає малоймовірним.

Також може вплинути внутрішній фактор — виступ українського народу, якому набридне, що його використовують для олігархічних ігор. Шмулевич зазначає, що для цього не вистачає справжнього бажання мас і консолідованої волі пасіонаріїв.

"Якщо суспільство не знайде в собі сил розірвати цей договірняк, то ситуація буде розвиватися в такому ж темпі, як зараз", — припускає Шмулевич.

Він зазначає, що влада олігархів існувала в Україні з 1991 року і українці звикли жити при ній, тому не видно, щоб вони сильно хотіли змінити цю ситуацію.

Як повідомляв "Апостроф", також Шмулевич розповів, яку вигоду отримав Путін з війни на Донбасі.