RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

ФСБ намагалася впровадити "крота" в британський МЗС: журналісти розкрили цікаві деталі

Федеральна служба безпеки РФ намагалася отримати доступ до баз даних британського візового центру, який надає послуги з обробки заяв на візи в країни Шенгенської зони і Великобританію.

Про це свідчать дані розслідування The Insider і Bellingcat.

Російська сторона намагалася впровадити в його структуру візового центру TLSсontact свого співробітника і відправити до Великобританії таким чином «пару чоловік».

Розслідування засноване на показаннях втік з Росії колишнього співробітника візового центру в Москві. За даними розслідувачів, спроба проникнення була зроблена всього за кілька місяців до того, як до Великобританії вперше вирушили підозрювані в отруєнні Сергія і Юлії Скрипаль співробітники ГРУ "Олександр Петров" і "Руслан Бошіров".

За словами джерела розслідувачів, впровадження в британський візовий центр було необхідно спецслужбі також для стеження за поїздками до Великобританії ключового свідка у справі ЮКОСа і банкірів одного з неназваних російських банків.

Відзначається, що в кінці 2015 року та початку 2016 року дружина співробітника TLScontact безуспішно намагалася отримати посвідку на проживання в Росії. В середині березня 2016 роки з ним зв'язався невідомий, який представився співробітником головного управління ФМС у Москві і запропонував зустрітися в «неформальній атмосфері».

На зустрічі йому запропонував підписати угоду про співпрацю з ФСБ, пригрозивши в іншому випадку депортацією дружини і судовим переслідуванням матері співробітника візового центру. В результаті чоловік погодився на співпрацю.

За словами джерела розслідувачів, він намагався надавати ФСБ мінімум інформації і по можливості ухилявся від вимог спецслужби.

На початку 2017 року чоловікові вдалося вивезти сім'ю за кордон і попросити притулок в США.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про шпигунський скандал між Росією та Австрією.