RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Мрець поворухнувся: вчені зробили цікаве відкриття на "фермі трупів" в Австралії

Австралійська дослідниця, яка вивчає методи визначення часу, що пройшов після смерті, виявила, що трупи здатні мимовільно рухатися.

Про це повідомляє AFP.

Як зазначається, визначати посмертний інтервал необхідно для судмедекспертів, щоб дізнатися, наприклад, коли саме сталося вбивство. Зазвичай криміналісти спираються на той факт, що швидкість розкладання тіла залежить від температури середовища. У 2005 році американські вчені зібрали дані про ступінь розкладання по останкам 68 осіб, зіставили це з температурою середовища і вивели залежність, яка описує зміни тіла з часом при певній сумі накопичених градусо-днів. Ступінь розкладання в цьому методі оцінюється по 13-бальній шкалі, від 1 (без змін) до 13 (гола кістка).

Елісон Вілсон з Центрального університету Квінсленда і її колеги звернули увагу, що цей метод ще не оцінювали в умовах австралійського клімату. Були експерименти на свинях, але їх результати навряд чи можна вважати повністю релевантними для людини.

Вчені провели дослідження на території AFTER (Australian Facility for Taphonomic Experimental Research), установи, яка займається вивченням процесів розкладання тіл для поліпшення якості судмедекспертизи. Закрита територія AFTER знаходиться в штаті Новий Південний Уельс. Вчені помістили тіло чоловіка зрілого віку, пожертвуване для AFTER, в клітку, яка захищала труп від падальщиків, і розмістили в ній п'ять камер, які робили по кадру кожні 30 хвилин. Згодом зі знімків був зібраний таймлапс, щоб можна було наочно простежити за процесом розкладання.

Після шести місяців останки розклалися на 24 бали (ця сума вийшла з додавання балів для голови і кінцівок), вчені підвели підсумки і опублікували статтю в журналі Forensic Science International: Synergy. В цілому зібрані дані показали, що метод, розроблений американськими вченими, працює. Серед інших результатів були такі - найсильніше процес розкладання йшов ночами, коли температура нижче. Пояснити це автори не змогли, уклавши, що для цього потрібні додаткові дослідження.

Проте, спостереження вони не припинили, і виявили, що труп на якійсь стадії розкинув руки. Вони пов'язали це з тим, що процес розпаду дістався до сухожиль. Вчені вважають, що результати їх дослідження допоможуть точніше визначати посмертний інтервал, а значить, забезпечувати права померлих та їхніх родичів, включаючи можливість повернути останки близьким.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", американські вчені в ході своїх досліджень останків вимерлих динозаврів реконструювали останні дні їх життя.