RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

У Китаї заявили про створення гіперзвукового двигуна - досягне будь-якої точки Землі за дві години

Китай розробив революційний гіперзвуковий реактивний двигун, здатний досягти будь-якої точки Землі за дві години.

Про це повідомляє Еxpress.

Так званий содрамовний (скорочення від "стоячий прямоточний повітряно-реактивний двигун з косою детонацією", - "Апостроф") реактивний двигун пропонує потенційний якісний стрибок вперед в області швидкості комерційних польотів. Китайські вчені стверджують, що створили двигун літака, здатний працювати на запаморочливій швидкості 16 махів.

Якщо це правда, за оцінками експертів, літак з таким двигуном може прибути в будь-яку точку світу протягом двох годин після зльоту.

Випробувальний політ прототипу в гіперзвуковій аеродинамічній трубі підтверджує заяви про безпрецедентні характеристики тяги, паливної ефективності і стабільності роботи.

Дослідження було проведено інженерами під керівництвом професора Цзян Цзунліня з Інституту механіки Китайської академії наук. Вони прийшли до висновку, що двигун може також використовуватися в багаторазових трансатмосферних літаках, які будуть злітати горизонтально зі злітно-посадкової смуги аеропорту, прискорюватися на орбіті навколо Землі, а потім повторно входити в атмосферу і приземлятися в аеропорту.

Революційна система має відносно просту конструкцію, що складається з трьох основних статичних компонентів.

Двигун включає в себе тільки одноступінчатий повітрозабірник, інжектор водневого палива і камеру згоряння з отвором для горловини, що веде до верхнього кінця повітрозабірника.

Дослідники протестували двигун в потужній аеродинамічній трубі, здатній імітувати умови польоту на швидкості, що в 9 разів перевищує швидкість звуку.

Теоретично повітряно-реактивний двигун може літати зі швидкістю, що в 16 разів перевищує швидкість звуку. Однак єдина на Землі аеродинамічна труба, здатна імітувати такий політ, все ще будується в Пекіні.

Як повідомляв "Апостроф", в кінці листопада Китай запустив в космос зонд Chang'e-5, який приземлиться на Місяці для збору зразків з місячної поверхні. Ракета з зондом "Довгий марш-5" успішно злетіла з китайського космодрому Веньчан.