RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Введення іноземних військ та антитерор: що зараз відбувається у Казахстані

У Казахстані п'яту добу тривають масові виступи громадян. До суто економічних вимог на кшталт зниження ціни на продукти та товари першої необхідності додалися політичні – відхід з влади клану колишнього президента Нурсултана Назарбаєва та вільні вибори. На тлі масового переходу силовиків на бік народу, неможливості впоратися з натовпами мародерів, що з'явилися на вулицях міст, влада країни звернулася за допомогою до держав-членів ОДКБ про введення в Казахстан "миротворчого" контингенту. У деяких містах була проведена антитерористична спецоперація, внаслідок якої було вбито до сотні цивільних осіб.

Сайт "Апостроф" зібрав головну інформацію, фото та відео щодо Казахстану на цей момент.

Близько півночі за Києвом канали в Telegram сповістили про виліт в Казахстан представників 45 полку Повітрянодесантних військ РФ, 98 дивізії ПДВ, від Білорусі – 103 дивізії ПДВ.

Getty Images

Також ЗМІ повідомляють, посилаючись на заяву голови комітету Держдуми Леоніда Калашникова, що миротворці ОДКБ можуть перебувати в Казахстані до стабілізації обстановки. За його словами, їх залучатимуть здебільшого "для забезпечення безпеки об'єктів та інфраструктури".

Канал Тengrinews цитує російські ЗМІ, що, мовляв, миротворчі сили ОДКБ охоронятимуть об'єкти військової інфраструктури та інші, а з мародерами "розбиратимуться місцеві силовики".


Зазначається, що сили ОДКБ перебуватимуть в Казахстані, доки влада країни не попросить вивести їх.

Sputnik Казахстан інформує, що о 6.16 (за київським часом) на площі Республіки в Алмати йшла перестрілка між протестувальниками та військовими. Там виставили близько 50 одиниць техніки, у тому числі БТР, бронемашини, військові вантажівки та озброєні силовики. Вони оточили площу по периметру. У центрі перебуває близько 200 протестувальників, деякі з них стріляють із вогнепальної зброї.

Getty Images

Канал vlast.kz передає, що в центрі Алмати, в районі вулиці Абила Хана, немає ні протестувальників, ні військових.

Деякі банкомати підірвані, розграбовані багато закладів і магазинів, включаючи ЦУМ і магазин зброї Korgan, кинуті лежать нові коробки від телефонів. У місті стоїть сильний запах гару.

Getty Images

Також портал новин Тengrinews повідомляє, посилаючись на заяву в Нацбанку, що в Казахстані всі фінансові організації тимчасово призупинили діяльність на тлі проведення контртерористичної операції в Алмати та тимчасових проблем з Інтернетом. 6 січня не працюватимуть банки другого рівня, обмінники, брокери, мікрофінансові організації, KASE та інші.

Повідомляється, що у столиці більшість об'єктів та громадський транспорт працюють у штатному режимі.

За повідомленням Іnterfax.ru, всі адміністративні будинки Нур-Султана взяті під посилену охорону. Як заявили в поліції, ситуація в місті перебуває під контролем, але попри це, запроваджується низка обмежень, посилено охорону громадського порядку.

Getty Images

Канал Мash повідомив, посилаючись на слова громадянина з Москви, який застряг у бунтівній Алма-Аті через антитерористичну операцію, що було захоплено літак. Пасажирам пообіцяли, що їх вивезуть у місто супроводом. Так він з 6 вечора виявився зі своєю дівчиною зачинений у літаку.

Getty Images

ЗМІ пишуть, що при звільненні аеропорту Алмати від протестувальників загинули військові.

Більше про те, що відбувається в країні, читайте на сайті "Апостроф": Протести в Казахстані: онлайн трансляція та всі подробиці