RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

У The Potomac Foundation закликали гарантувати членство України в НАТО та змінити стратегію військової допомоги

Напередодні Вільнюського саміту НАТО президент ThePotomacFoundation професор Філіп Карбер та генерал-лейтенант ЗС Канади у відставці Тревор Кадьє презентували доповідь "Куди рухається стратегія відносин України та НАТО", де закликають НАТО сформувати нову стратегію стримування РФ, та закріпити необхідність членства України в НАТО. Автори піддали критиці стратегію озброєння України. Карбер та Кадьє закликають надати Україні необхідне озброєння для деокупації територій та представляють бачення, які типи озброєнь необхідні для посилення безпеки та оборони України.

Guildhall опублікував текст доповіді.

Доповідь також містить 5 позицій:

1. НАТО не має безпекової стратегії для Східної Європи перед імперськими амбіціями РФ, яка мала б стати стратегією стримування РФ та ілюструвати Москві безперспективність загарбницьких амбіцій.

2. Україна, Фінляндія та Швеція мають стати 3 центрами стабільності у Східній Європі, об'єднавши північний та південний фланги НАТО. На саміті у Вільнюсі необхідно визнати загрози, спричинені відмовою від використання українського потенціалу із можливостями Фінляндії та Швеції. Реалізація потенціалу України щодо зміцнення безпеки альянсу має бути викладена у форматі плану послідовних дій.

3. підривна діяльність кількох членів альянсу, зокрема Туреччини та Угорщини, має бути обмежена. Заходи повинні передбачати обмеження можливості бути частиною військового командування, брати участь у військових навчаннях та обміні розвідувальною інформацією.

4. політика ядерного стримування НАТО ослаблена через ядерне домінування РФ, виражене у типах і числі ядерних озброєнь та засобів їх доставки.

5. безрезультативність військової кампанії в Україні може не вплинути на стійкість режиму у РФ, а загроза Східному флангу НАТО зберігатиметься довгі роки незалежно від того, чи збережеться чинний режим, чи трансформується. Поряд зі зміцненням флангів НАТО для РФ має бути прокладений шлях стати частиною західної цивілізації, зокрема - учасником системи міжнародної колективної безпеки після виведення військ з України.

Щодо озброєння України, автори зазначають, що Захід має негайно поставити необхідні системи, збільшити потенціал командувань армій та обсяги тренувальних програм, щоб Україна мала потенціал щодо звільнення власних територій. Автори доповіді наводять бачення необхідних Україні озброєнь для звільнення територій, прописані цілі для типів авіації, яка наявна у союзників, запропонована стратегія створення високоешелонованої системи ППО, запропоновані новітні методики протидії дронам тощо. З урахуванням зміни концепції застосування сил ТРО, запропонована стратегія їх озброєння.