RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.00
Світ

Новини

25 вересня

Всі новини

Китай в ООН запропонував три принципи щодо війни в Україні

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на засіданні Ради безпеки ООН запропонував три принципи щодо війни в Україні: жодного розширення поля бою, початок діалогу та стримування впливу війни на світову економіку.

Трансляція засідання велась на YouTube.

На думку Китаю, Росія та Україна мають негайно припинити бойові дії, сісти за стіл перемовин та утриматися від санкцій й економічного тиску проти однієї зі сторін конфлікту.

Ван Ї підкреслив неприпустимість робити мішенями цивільне населення, а також такі об’єкти, як АЕС та критична інфраструктура.

"Чим більше зброї спрямовують до зони бойових дій, тим складніше досягти припинення вогню. Така реальність, з якою ми повинні рахуватися. Усі країни мають відмовитися від менталітету Холодної війни", - заявив дипломат.

Китай вважає необхідним "утриматися від перетікання кризи" на світову економіку та закликав не зловживати односторонніми санкціями, які обмежують діяльність бізнесу.

"Суверенітет і територіальна цілісність усіх країн мають поважатися. Цілі й принципи Статуту ООН повинні виконуватися. Законне занепокоєння у зв’язку з безпекою всіх країн має сприйматися серйозно, а також важливо підтримати всі ініціативи, спрямовані на врегулювання цієї кризи", - заявив Ван Ї.

Дипломат заявив, що Китай не є частиною війни, а натомість підштовхує сторони до перемовин та використовує для цього "човникову дипломатію".

Нагадаємо, 23 травня уряди Бразилії та Китаю уклали угоду про врегулювання війни між Росією та Україною, у якій пропонували нерозширення площі ведення бойових дій, недопущення ескалації та "не нагнітання ситуації будь-якою стороною". Президент Володимир Зеленський розкритикував цей "мирний план", назвавши його деструктивним і заздалегідь узгодженим із Кремлем.

Як повідомляв "Апостроф", президент Фінляндії Александер Стубб пропонував виключити Росію з Радбезу ООН.