RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

29 вересня

28 вересня

Всі новини

Маску миротворця знято: в ISW назвали військову допомогу, яку Китай надає Росії

Поки офіційний Пекін наголошує на своєму нейтралітеті щодо російсько-української війни і висуває свої миротворчі ініціативи, непублічно Китай постачає озброєння Росії. Йдеться як про передачу бойових БПЛА, технологій з розробки дронів великої дальності і обладнання для виробництва зброї.

Про це йдеться в звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики послалися на повідомлення The Times про те, що Росія отримує від Китаю близько 70% верстатів та 90% мікроелектроніки для виробництва зброї. Також Пекін передав Росії військові безпілотники для тестування і можливого використання російськими військами в Україні.

"Є чіткі докази того, що компанії КНР постачають Росії смертоносну зброю для використання в Україні", - повідомив західний чиновник.

Джерела The Times також підтвердили повідомлення про секретну російську збройну програму у КНР щодо розробки ударних безпілотників великої дальності для використання в Україні.

Як заявив держсекретар США Ентоні Блінкен 27 вересня, близько 70% імпорту верстатів до РФ і близько 90% ввезеної до Росії мікроелектроніки надходять з КНР і Гонконгу. Росія використовує китайські товари для виробництва ракет, бронетехніки та боєприпасів.

"КНР неодноразово намагалася зобразити себе нейтральним посередником у війні в Україні, і постійні повідомлення про допомогу КНР військовим зусиллям Росії підривають це твердження", – резюмували в ISW.