Експерт розповів, яким чином Трамп хоче розпустити НАТО

Президент США Дональд Трамп хоче фактично вивести свою країну з НАТО, а в ідеалі - розпустити Північноатлантичний альянс. Таку думку висловив російський військовий експерт Юрій Фельштинський у ефірі "Радіо Свобода".

За словами експерта, з метою поставити під сумнів забезпечення США безпеки в Європі адміністрація президента США підняла питання про військові бюджети країн-членів НАТО.

"Під приводами несплати країнами НАТО визначені 2% будемо весь час піднімати питання про те, чи будуть Сполучені Штати Америки виконувати умови щодо забезпечення безпеки в Європі чи не будемо", - заявив Фельштинський.

Він підкреслив, що Трамп шукає привід для того, щоб розпустити НАТО.

"Чи зможе він його вже з внутрішньополітичних міркувань знайти або не зможе - це інше питання. Тому що, звичайно, НАТО не так просто розпустити і п'ятий пункт статуту НАТО не так просто скасувати, як Трампу хотілося б. Але він буде до цього прагнути" , - розповів експерт.

Нагадаємо, раніше Трамп закликав усіх членів НАТО повністю виплачувати необхідні фінансові внески.

Як відомо, союзники повинні витрачати на потреби НАТО 2% свого ВВП, але на сьогоднішній день тільки 5 з 28 країн, які входять в НАТО, дотримуються цієї умови.