Лідер "майдану" у Венесуелі оголосив себе президентом: фото, відео і останні подробиці

Багатотисячні протести в Венесуелі, в результаті яких 16 осіб загинули та 150 були затримані, увінчалися тим, що глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуаідо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни і приніс присягу.

Про це повідомляє ВВС.

При цьому, президент США Дональд Трамп заявив, що визнає його як главу держави.

"Народ Венесуели сміливо виступив проти Мадуро і його режиму і зажадав свободи і законності", - йдеться в заяві американського президента.

Президент США Дональд Трамп випустив заяву, в якому офіційно визнав Гуаідо як в.о. глави держави.

Трамп назвав Мадуро нелегітимним президентом і заявив, що парламент країни - це єдина легітимна гілка влади, законно обрана народом Венесуели.

An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.
An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.

Ніколас Мадуро, в січні заступив на другий президентський термін, в середу, 23 січня, розірвав дипломатичні відносини з США, давши американським дипломатам 72 години на те, щоб покинути країну.

Відзначимо, 35-річний Гуаідо був порівняно непомітною фігурою у венесуельській політиці до тих пір поки в січні не зайняв пост глави Національної асамблеї - венесуельського парламенту, який знаходиться під контролем опозиції.

Під час свого перебування в парламенті Гуаідо ініціював розслідування ряду корупційних справ, пов'язаних з адміністрацією Мадуро.

Ставши спікером, Гуаідо незабаром поставив під сумнів легітимність правління Мадуро і заявив, що має конституційне право взяти президентську владу в свої руки до наступних виборів.

Гуаідо, інженер за освітою, в студентські роки був політичним активістом. Він очолював протести проти соціалістичного уряд Уго Чавеса.

Його призначення спікером парламенту дало фрагментованою венесуельської опозиції можливість об'єднатися.

У свою чергу, Мадуро обурений, що трапилося.

"Забирайтеся! Залиште Венесуелу. Тут у людей є гідність", - цитує агентство Рейтер емоційне звернення Мадуро до американських дипломатичних делегаціям.

У американських дипломатів є 72 години на те, щоб покинути країну.

Що стосується Росії, то опитані журналістами російські політики і чиновники несхвально висловлюються про те, що відбувається в Каракасі, звинувачуючи США в підтримці перевороту в суверенній державі.

"Щодо Венесуели: дуже грубо і деструктивно. Тепер настала черга Каракаса", - заявив глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький.

У мережі тут же почали обговорювати те, що трапилося.

Як повідомляв "Апостроф", під час масових протестів у французькій столиці Парижі поліція затримала вже понад 950 учасників акції.

Раніше повідомлялося, що лідера протестної акції "жовтих жилетів" Жюльєна Террі затримали в Парижі. Також було відомо про затримання 548 осіб і про те, що 272 учасника акції взято під варту.

В Парижі поліція застосувала сльозогінний газ проти учасників акції "жовтих жилетів", які намагалися пройти до палацу президента.

Також відомо, що в Парижі під час акції протесту "жовтих жилетів" проти підвищення цін на паливо, біля Тріумфальної арки з'явився напис "Maidan 2018".