Убили случайно? Появились важные подробности нападения на президента Гаити

Група колумбійців і американців гаїтянського походження, підозрюваних у вбивстві президента Гаїті Ховенеля Моїза, звернулася до слідчих з важливою заявою. За їх словами, вони нібито прибули, щоб заарештувати його, а не вбити.

Про це повідомило видання Reuters, посилаючись на Miami Herald і людину, знайому з цим питанням.

Моїз був застрелений рано вранці в своєму будинку в Порт-о-Пренсі загоном убивць. За словами влади Гаїті, цей загін складався з 26 колумбійців і двох американців гаїтянського походження. Ця НП занурила карибську країну в ще більший хаос.

Вбивство та невпевненість в тому, хто задумав цю змову, стали останнім у низці ударів, нанесених країні, котра постійно охоплена боротьбою. Після цього Гаїті звернулася по міжнародну допомогу.

Влада США поки що відхилила запит Гаїті про надання військ, хоча високопоставлений чиновник США заявив у неділю, що Вашингтон відправляє технічну групу для оцінки ситуації.

Посилаючись на людей, які розмовляли з деякими з 19 затриманих підозрюваних, Miami Herald повідомила, що їхня місія полягала в тому, щоб заарештувати Моїза ітадоставити його в президентський палац.

Джерело, близьке до слідства, сказало, що два гаїтянських американця, Джеймс Соледжес і Джозеф Вінсент, сказали слідчим, що вони були перекладачами підрозділу, що мав ордер на арешт. Але коли вони прибули, вони знайшли його мертвим.

Гаїтянська поліція не дала ніяких коментарів

У новинах повідомляється, що деякі з колумбійців сказали, що вони працювали співробітниками служби безпеки в Гаїті. У тому числі і на самого Моїза.

Miami Herald повідомила, що затримані колумбійці заявили, що вони були найняті для роботи на Гаїті компанією CTU Security з Майамі, якою керує венесуельський емігрант Антоніо Енмануель Інтріаго.

Ні CTU, ні Інтріаго не змогли отримати коментарі від поліції.

Один телефонний номер, пов'язаний з компанією в публічних записах, відправляв дзвінки на автовідповідач. У них згадувався вигаданий телевізійний персонаж Джек Бауер, який боровся з тероризмом в серіалі "24".

"Спасибі, що подзвонили в службу безпеки CTU. Будь ласка, залиште голосове або текстове для Тоні Інтріаго. Для Джека Бауера, почекайте до наступного сезону. Спасибі за дзвінок і гарного дня", - говорилося в повідомленнях.

Профілі в соціальних мережах, які, ймовірно, належали Інтріаго, містили фотографію в Facebook. На ній зображена людина в тактичному спорядженні, яка вказує на потужну гвинтівку. На інших фотографіях в Instagram відображено боєприпаси, зброю та людей, котрі займаються тактичною підготовкою.

Фотографії та рентгенівські знімки, опубліковані в соціальних мережах на вихідних, нібито зроблені під час розтину Моїза. На них видно тіло, зрешечене кульовими отворами, зі зламаним черепом і іншими кістками. Це підкреслює жорстокий характер нападу.

У країні посилилися масові заворушення

У соціальних мережах гаїтяни в деяких частинах столиці Порт-о-Пренс планували на цьому тижні акції протесту проти тимчасового прем'єр-міністра та виконуючого обов'язки глави держави Клода Жозефа.

Право Жозефа керувати країною було оскаржене іншими високопоставленими політиками, які погрожували посилити заворушення.

Тим часом, один з головних лідерів банди Гаїті, Джиммі Черіз, колишній офіцер поліції відомий під прізвиськом Барбекью, заявив в суботу, що його люди вийдуть на вулиці в знак протесту проти вбивства.

Шерізьє, глава так званої федерації дев'яти банд G9, сказав, що поліція та опозиційні політики вступили в змову зі "смердючою буржуазією", щоб "принести в жертву" Моїза.

Протягом ночі в столиці, яка в останні місяці пережила сплеск бандитського насильства, вибухнула стрілянина, що призвело до переміщення тисяч людей та перешкоджала економічній діяльності.

Раніше ми вже повідомляли про те, що найманцям, по всій видимості, було мало одного лише вбивства. Експертиза показала, що президент Гаїті зазнав тортур перед смертю.