RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

Держсекретаря Блінкена викликають для свідчень - в чому причина

Державного секретаря Ентоні Блінкена викликали для надання свідчень стосовно виходу США з Афганістану в серпні 2021 року.

Про це повідомляє Reuters.

Зауважується, що комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США у вівторок, 3 вересня, направив повістку держсекретареві Ентоні Блінкену, заявивши, що він відмовився з'явитися перед комітетом для надання свідчень щодо виведення військ США з Афганістану в серпні 2021 року.

Голова комітету Майкл Маккол заявив, що Блінкен повинен з'явитися перед комітетом 19 вересня, або йому оголосять звинувачення в неповазі до комітету.

Представник Державного департаменту Меттью Міллер повідомив, що наразі Ентоні Блінкена не може дати свідчення у запропоновані комітетом дати, але запропонував «розумні альтернативи», щоб виконати вимогу Маккола про публічні слухання. В заяві Міллера йдеться наступне:

"Розчаровує те, що замість того, щоб продовжувати добросовісно співпрацювати з Департаментом, Комітет видав ще одну непотрібну повістку".

За його словами, Блінкен вже свідчив перед Конгресом з питань Афганістану понад 14 разів, зокрема чотири рази перед комітетом Маккола. Він також повідомив, що Держдепартамент надав комітету майже 20 000 сторінок документів департаменту, численні брифінги і розшифровані інтерв'ю.

Reuters нагадує, як Маккол попросив Блінкена у травні виступити на слуханнях у вересні щодо звіту комітету про розслідування виведення військ з Афганістану. Тоді він писав:

"Таким чином, ви маєте можливість поінформувати Комітет про розгляд потенційного законодавства, спрямованого на запобігання катастрофічним помилкам виведення військ, включаючи потенційні реформи законодавчих повноважень Держдепартаменту".

За повідомленням Reuters, повістка від комітету Маккола, що роками розслідує виведення військ з Афганістану, надійшла в той час, коли події навколо виведення військ стають все більш політизованим питанням напередодні виборів 5 листопада.