RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Пташка з далекого минулого: археологи показали фото унікальної знахідки

У китайській провінції Хенань археологи виявили різьблену фігурку пташки віком 13,5 тисячі років - найдавніший тривимірний твір мистецтва східноазійського регіону.

Результати досліджень цього артефакту, які проводила міжнародна команда вчених, опубліковано в журналі Plos One.

Археологи зі Східно-Китайського університету, а також експерти з Франції, Ізраїлю та Норвегії вивчали 1,5-сантиметрову фігурку пташки, знайдену при розкопках в Лінцзіні (провінція Хенань). Її вирізали з обпаленої кістки тварини з допомогою кам'яних інструментів. При виготовленні статуетки використовувалися абразивний, калібруючий, дряпає і ріжучий методи обробки матеріалу.

Археологи відзначили, що статуетка відрізняється в технологічному і стилістичному відношенні від інших артефактів, які раніше було виявлено в Західній Європі і Сибіру.

Для визначення віку об'єкта і методів різьблення дослідники застосували технологію радіовуглецевого датування і комп'ютерну томографію.

Мініатюрна постать птиці виявилася найстародавнішим зразком тривимірного мистецтва не тільки Китаю, але і всієї Східної Азії. Різьблена пташка за віком старша від інших артефактів цього регіону на 8500 років.

За словами вчених, статуетка чудово збереглася.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в російському місті Астрахань археологи виявили унікальні артефакти часів Золотої Орди.