ЄС зробив нову гучну заяву щодо Росії

Верховний представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні ввечері 28 червня представила нову глобальну стратегію зовнішньої політики і сфери безпеки Євросоюзу, в якій Росія офіційно названо стратегічним викликом для Європи.

Про це повідомляє Газета.ru.

"Мир і стабільність в Європі більше не можна вважати даністю. Порушення міжнародного права і дестабілізація України на тлі тривалих конфліктів у чорноморському регіоні стали викликом самій суті європейської безпеки", - йдеться в документі.

У новій глобальній стратегії ЄС підкреслюється, що жодна держава не визнає нелегальну анексію Криму з боку Росії і дестабілізацію сходу України".

"Ми посилимо ЄС, зміцнимо наших східних партнерів і відстоїмо їхнє право вільно вирішувати свою політику щодо ЄС. Водночас ЄС і Росія взаємозалежні. Тому ми підемо назустріч Росії, щоб обговорювати суперечності і співпрацювати, якщо і коли наші інтереси будуть збігатися", - наголошується в документі.

Зокрема, ЄС має намір співпрацювати з РФ у сферах кліматичної політики, Арктики, безпеки на морі, освіті, наукових досліджень, а також йдеться про "прикордонне співробітництво".

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", у ЄС заявили про критичну залежність РФ від європейських ринків.