НАТО побоюється агресії РФ і зміцнює пролом в обороні – The Telegraph

Після окупації Росією Криму, Східна Європа відчуває себе найбільш вразливою в польському місті Сувалки, який розташований на кордоні з Литвою, Білоруссю і Калінінградською областю РФ.

Про це пише британське видання The Telegraph, передає УНІАН.

Зазначається, що в разі початку війни між РФ і НАТО, саме в районі вказаного міста Росія могла б зробити перший крок, щоб відрізати країни Балтії від Польщі.

"Прохід вразливий через географію. Зрозуміло, не обов'язково, що там буде атака, але ... якщо його закрити, то троє наших союзників на півночі будуть потенційно ізольовані від решти частини Альянсу", - зазначив американський генерал-лейтенант Бен Ходжес.

Видання нагадує, що у вересні РФ проведе спільні з Білоруссю військові навчання "Захід-2017", в ході яких, як очікується, 100 тисяч солдатів будуть репетирувати напад на прохід Сувалки.

Нещодавно країни НАТО провели серію навчань Saber strike, в ході яких відпрацьовувався сценарій захисту даного проходу. Зокрема, під час навчань солдати Альянсу відновили контроль над ключовою дорогою, яка з'єднує Литву з Польщею.

"Це всього лише невеликі навчання, порівняно з тим, що було б необхідно в разі реальної атаки, але це важливо для нас, тому що показує, що союзники поділяють наші побоювання", - говорить головнокомандувач сухопутними військами Литви Вальдемарас Рупсіс.

Як повідомляв "Апостроф", у НАТО заявили, що в основі політичного діалогу з РФ повинна бути "мова сили".