Головне - змагатись: відомий історик висловився про вихід ЄС і України з кризи

Відомий український історик і публіцист, доктор історичних наук, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак висловився про шанси Європи подолати кризу, а також про місце України в європейських процесах.

Про це він сказав в інтерв'ю "Апострофу".

Історик зазначив, що Україна вступить до Європейського союзу, якщо до того часу цей Європейський союз ще буде існувати.

"Ви розумієте, то інша справа: Європейський союз у глибокій кризі. Але криза – це коротка формула успіху Європи. Бо Європа завжди була в кризі... Є різні типи кризи. Наша криза – це революція, війна. У Європі криза дуже часто призводить до якоїсь нової розв’язки. Тобто це не просто криза, а криза-виклик", - зазначив Грицак.

"Усе розвивається через кризу. Щоб вибитися на якусь нову візію чи парадигму, потрібно пройти через кризу. У Європи кожна криза призводить до чогось еволюційного. Європейський союз до цього часу був вже нежиттєздатним. Це навіть добре, що він зайшов у глухий кут, і що зараз Європа цю кризу переживає, тому що я маю надію, що це нова якість. Маємо Brexit, з одного боку, а з іншого боку, маємо Францію і Німеччину. І те, на що розраховував Путін, що за Україною впаде Угорщина, впаде Польща, не спрацювало. Згадайте, скільки про Грецію говорили. Але зараз бачимо, що процеси зникли. Brexit призупинився, рух почався в іншу сторону.

Мало хто пам’ятає, але Британія дуже довго вступала до ЄС, їй постійно відмовляли, так само як Україні. У світі для Європи немає такого гарантовано красивого сценарію. Усі сценарії проходять через кризу. Європа створилася з дуже прагматичною ціллю, в неї прагматична конструкція. Але ця конструкція значною мірою або застаріла, або вже є настільки забитою, що в неї нічого не лізе. Європа говорить про цінності, у які в Європі вже мало хто вірить, і ще менше готові захищати. І тут раптом ви маєте країну, яка зветься Україна, де люди не просто вірять в європейські цінності...", - сказав історик.

При цьому він зазначив, що готовність пожертвувати життям заради цих цінностей - гідність, яке зараз "не побачите в Лондоні або в Парижі".

"В Україні можливі певні ін’єкції, бо якщо є криза, то Україна має шанс в цій кризі. Як казав дуже влучно Тімоті Снайдер: "Європа – це проза, а Україна – це поезія". Ви можете писати прозу, а можете бути й поетом. Але це можливо й поєднувати. Тому Європа і Україна зараз в найперспективніших місцях, криза може знайти нову розв’язку", - зазначив Грицак.

"На жаль, ми знаємо з історії, що у більшості випадків наші мрії не реалізовуються, а лишаються просто мріями. Чим мені подобаються Європа і Україна, так це тим, що ні Європа, ні Україна не здаються. Є відчуття, що гра продовжується. Поки руки не опускаються – шанси залишаються", - сказав він.

Читайте на "Апострофі" повне інтерв'ю Ярослава Грицака: "Головна ставка Путіна у війні - не Донбас і не Крим - відомий історик".