RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Польщі розгорається скандал через звинувачення міністра оборони в зв'язках з Росією

Міністерство оборони Польщі подало позов проти журналіста Томаша Пьонтека, який у своїй книзі "Мацеревіч і його секрети" звинуватив главу оборонного відомства країни Антонія Мацеревича у зв'язках з російськими військовими.

Про це повідомляє "Радио Свобода".

Міноборони звинувачує журналіста в "використанні сили або погрози щодо співробітника державної установи" і у "публічній образі або приниженні конституційного відомства".

У разі винесення обвинувального вироку Пьонтек загрожує 3 роки позбавлення волі.

У свою чергу ОБСЄ, і 10 організацій, що борються за свободу преси, включаючи "Репортерів без кордонів" і Freedom House закликали владу Польщі проявити стриманість і захистити свободу ЗМІ у країні, а Мацеревича - припинити судове переслідування журналіста.

Сам Пьонтек заявив 4 серпня, що ніколи не погрожував міністру і не бачить ніяких підстав для судового позову. За його словами, припущення про російські зв'язки Мацеревича підтверджуються багатьма джерелами і можуть мати серйозні наслідки для Польщі і НАТО.

Варто відзначити, що 11 липня німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung опублікувало матеріал про підозрілі російські контакти польського міністра оборони.

Нагадаємо, раніше Антоній Мацеревич заявив про те, що саме Росія спровокувала масові вбивства на Волині в 1942-45 роках, відомі як Волинська трагедія.