У Парижі загасили Нотр-Дам-де-Парі: хроніка подій, подробиці, фото і відео

У столиці Франції, Парижі, сталася масштабна пожежа у світовому пам'ятнику історії та архітектури, соборі Паризької Богоматері.

Всі подробиці з Парижа - фото і відео - в хроніці подій на "Апострофі".

Пожежа почалася близько 20:00 на горищі Нотр-Дам-де-Парі, потім полум'я перекинулося далі.

Пожежу в Нотр-Дамі гасили більше 14 годин. З вогнем боролися 400 осіб, а також спеціальний робот для боротьби з вогнем при надзвичайно високих температурах. В результаті пожежі постраждали три людини: пожежний та двоє поліцейських.

Завдяки злагодженій роботі були врятовані стіни і башти собору. Також вціліли християнські реліквії, що зберігалися в соборі: зокрема, терновий вінець Ісуса Христа. Неушкодженими також залишилися головний дзвін, а також головний орган собору.

Реконструкція собору займе 15-20 років. Президент Франції Еммануель Макрон обіцяє впоратися з реставрацією ще раніше - вже до 2024 року. До вечора 16 квітня для цього вже зібрали 700 млн євро.

Версія з підпалом собору на даний момент виключається. Ніяких фактів, що вказують на це - немає.

Дивіться відео з Парижу

21:20 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна має намір відбудувати Нотр-Дам за 5 років. Він зазначив, що напередодні французи показали, що можуть об'єднуватися заради спільної мети.

21:00 Нові фото того, як Нотр-Дам виглядає через добу після пожежі. Всі фото - instagram.com/lanasator

20:50 Ситуація навколо пожежі в Соборі зараз виглядає вже не так лякаюче, як здавалося. Ірена Карпа розповіла "Апострофу" про ситуацію в Парижі, а також про те, що показало Європі спільне горе.

19:40 Тим часом роман Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері", написаний 1831 року, очолив список найбільш продаваних книг Amazon France.

19:34 Правоохоронці Парижу заявили, що наразі немає фактів, які б могли свідчити про навмисний підпал собору. Над справою працюватимуть п’ятеро слідчих. У прокуратурі прогнозують важке та довге розслідування.

19:05 У мережі опублікували вражаюче панорамне фото наслідків пожежі, а також перші знімки, зроблені всередині собору після пожежі.

00:45. Макрон додав, що Собор буде відновлено

00:41. президент Франції Еммануель Макрон на місці НП. Він сказав наступне: "Нотр-Дам де Парі - це наша історія, наша література, це епіцентр нашого життя, це джерело мистецтва, це так багато книг і картин. Це собор всіх французів, навіть тих, хто ніколи тут не був. Це наша історія"

00:38. дивовижна атмосфера на острові Сен-Луї. Люди аплодують пожежним

00:27. боротьба з вогнем триває. Французькі журналісти пишуть, що пожежникам вдалося врятувати будівлю від обвалення

00:06. поки рано говорити про наслідки. Вогонь намагаються загасити понад 400 пожежників

00:04. вже більше чотирьох годин горить Собор. Пожежні продовжують боротьбу зі стихією

23:55. прес-аташе міністра внутрішніх справ Лоран Нуньєс повідомляє, що "пожежа потроху вщухає". "Ми можемо думати, що структура будівлі збережена, включаючи дзвіницю на північній вежі", - сказав Нуньєс, додавши, що треба залишатися "надзвичайно обережним у прогнозах"

23:35. вид на палаючий Нотр-дам з поліцейського дрону. Пожежу намагаються загасити понад 400 пожежників, повідомляє Le Monde

23:24. невпинні молитви біля Собору. Люди вірять в диво

23:21. люди продовжують молитися неподалік від Собору. Пожежні ж кажуть, що Нотр-дам не врятувати

23:13. пожежники продовжують боротьбу з вогнем

23:11. загиблих і постраждалих під час пожежі немає - заявили в МВС Франції. Разом з тим, пожежники не впевнені, що зможуть зупинити поширення вогню в соборі. Є загроза, що може зірватися дзвін

23:04. за словами архієпископа Реймса, для відновлення собору будуть потрібні роки роботи

23:03. у Франції побачили символічне значення в пожежі. "Падіння стріли має значне символічне значення, воно являє собою палець, протягнутий до Бога, громовідвід, який несе до нас благодать Божу", - сказав глава французької конференції католицьких єпископів Ерік де Мулен-Бофор

22:57. вже відомо, що в результаті пожежі крім шпиля і покрівлі постраждали старовинний годинник і вітражі собору

22:53. парижани співають неподалік від собору

22:51. Ще одне відео з Парижу

22:49. Пожежники не впевнені, що впораються з поширенням вогню в Нотр-Дамі

22:42. Неподалік від собору, на площі Сан-Мішель зібралося близько тисячі людей. За повідомленнями кореспондентів, деякі з них тримаються за руки і неголосно співають

22:35 З вогнем борються близько 400 пожежних

22:28 Реліквії собору Паризької Богоматері в безпеці, заявив представник собору Андре Фіно

У Нотр-Даму зберігається терновий вінець Ісуса Христа. За словами Фіно, "все священні предмети знаходяться в ризниці, їм нічого не загрожує"

22:24 Світові лідери і мери найбільших міст висловлюють слова скорботи і співчуття парижанам.

22:15 Пожежні намагаються врятувати твори мистецтва із залишків собору.

У соборі могли також перебувати Терновий Вінець і частина Хреста, з якого зняли Ісуса - великі християнські реліквії.

"Всі частини дерев'яного інтер'єру в вогні" - представники собору.

Онлайн трансляция телеканала "Громадське":

21:50 Президент США Дональд Трамп написав, що боляче дивитися, як горить Нотр-Дам і радить гасити його з повітря. Але екстрені служби вважають, що якщо скинути воду, то можуть постраждати люди навколо і вцілілі конструкції будівлі.

"Зараз пріоритет відданий тому, щоб захистити прилеглі території, місцевих жителів і туристів від можливих обвалень", - говорять в мерії.

21:45 Замість тисячі слів.

21:35 Собор тушать.

21:32 "Там нічого не залишиться" - заявив представник Собору в інтерв'ю BBC. У минулому році Католицька Церква Франції просила у держави додаткових субсидій на реставрацію собору, який, за їхніми словами, "розвалювався".

21:20 Президент Франції Емманюель Макрон виїхав на місце пожежі в соборі Паризької Богоматері. Він відклав телевізійне звернення до нації, в якому збирався підвести підсумки тримісячних національних дебатів, які пройшли в зв'язку з протестами "жовтих жилетів".

21:05 Впав шпиль собору. Також повністю обвалився дах.

Трансляція в Facebook української письменниці Ірени Карпи:

Трансляція телеканалу BFMTV:

Охоплена вогнем вся дах Нотр-Дама. Горить шпиль собору, деякі його вежі вже впали.

Французькі ЗМІ повідомляють, що пожежа в Соборі почався, за попередніми даними, через необережність під час ремонтних робіт.

Інформації про постраждалих поки немає. Туристи і парафіяни евакуйовані з собору. Навколо будівлі збудований кордон безпеки, за який не пускають роззяв.

Собор Паризької Богоматері - одна з найвідоміших символів Парижа і світова пам'ятка. Також є найважливішим пам'ятником середньовічної готичної архітектури. Зводився в період 1163-1345 років.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 13 квітня в канадському місті Гамільтон в провінції Онтаріо сталася пожежа в Українському культурному центрі.