RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Інцести і потворність: вчені розкрили "загадку" виродження династії Габсбургів

Виражена деформація нижньої частини обличчя, характерна для представників європейської королівської династії Габсбургів - результат кровозмісних шлюбів, що тривали протягом кількох поколінь.

Про це йдеться в дослідженні іспанських медиків з групи "Tailor & Francis group", які вивчили кілька десятків портретів представників династії, передає BBC.

Іспанські вчені зібрали портрети 15 представників Габсбурзької династії (в цілому 66 зображень) і показали їх 10 практикуючим щелепно-лицьовим хірургам, попросивши тих оцінити ступінь деформації осіб зображених людей.

Результат оцінки хірургів виявився передбачуваним: чим більше родичів було серед предків монарха, тим більш вираженими були аномальні риси обличчя - особливо випнута нижня щелепа.

Найяскравішим прикладом такої кровозмісної політики став король Іспанії Карл II. Його батько доводився його матері дядьком, сама мати була народжена від шлюбу між двоюрідними братом і сестрою - які, в свою чергу, теж з'явилися на світ в результаті кровозмішення.

Шість з восьми прадідів і прабабок Карла були нащадками Хуани Божевільної. В результаті коефіцієнт його інбридингу становив 25% - такий же показник у дітей, що народилися в результаті прямого інцесту між братом і сестрою. Карл з народження був інвалідом, ураженим цілим рядом захворювань, і не залишив спадкоємця.

Відомо, що представники родини Габсбургів об'єднали під своєю владою величезні території в Західній, Південній і Центральній Європі. Такої могутності їм вдалося добитися не в останню чергу завдяки численним шлюбам між представниками правлячої династії, що дозволяло уникнути дроблення територій під час розподілу між спадкоємцями.

Примітно, що близькоспоріднені шлюби законодавчо заборонені в більшості країн - саме тому, що вони істотно підвищують ризик розвитку вроджених захворювань. Батьки, які є родичами між собою, можуть передати дитині одну і ту ж форму дефектного гена - і ця ймовірність зростає в міру близькості споріднення.

Як повідомляв "Апостроф", у чение відтворили обличчя дівчини, яка померла близько 3700 років тому, останки якої виявили в 1987 році на крайній півночі Шотландії. Голова покійної мала дивну форму .