RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Критична точка: в Європі висловили стурбованість ситуацією на Донбасі

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас стверджує, що на Донбасі може виникнути "заморожений конфлікт" на тлі нещодавнього загострення через скупчення російських військ на кордоні України.

Як повідомляє Укрінформ, про це глава МЗС ФРН заявив під час онлайн-дискусії Atlantic Talk на тему «100 днів президента Джо Байдена», організованої Німецьким атлантичним суспільством.

За його словами, складна ситуація, яка виникла останнім часом на кордоні України, є сигналом для всіх сторін в посиленому режимі зайнятися врегулюванням ситуації в рамках Нормандського формату і Мінського процесу.

"Нормандський формат і Мінський процес перебувають у критичній точці, і зараз повинно дуже швидко стати зрозуміло, чи буде там який-небудь рух, чи можуть Мінські домовленості взагалі коли-небудь бути повністю втілені в життя обома сторонами. Якщо ж ні, це буде означати , що ми маємо справу з замороженим конфліктом, якого ми хочемо не допустити", - заявив Маас.

На думку глави німецького МЗС, робота в Нормандські форматі і Мінському процесі знаходиться на "нульовій позначці", оскільки немає просування щодо "кінцевих цілей" і подальшого розвитку ситуації на сході України, тобто щодо того, коли відбудуться вибори, а також як і ким буде контролюватися межа.

Маас висловив задоволення тим, що Росія оголосила про відвід військ від українського кордону, при цьому засумнівавшись, що "одна зі сторін" серйозно мала на увазі доведення ситуації до військового конфлікту.

"Але ситуація така, що скупчення великої кількості військових на обмеженому просторі загрожує ненавмисною ескалацією", - додав глава німецького дипломатичного відомства.

Хайко Маас підкреслив, що в ЄС не бачать альтернативи діалогу для врегулювання ситуації на Донбасі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Росії Володимир Путін поговорив по телефону з канцлером Німеччини Ангелою Меркель про загострення на Донбасі, вона зажадала у глави РФ скоротити російська військова присутність быля українських кордонів.