RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Вибори в Бундестаг: хто хоче стати старшим партнером у коаліції

Після оголошення даних екзитполів на виборах у Бундестаг, які показали, що жодна політична сила не має серйозної переваги, лідери перегонів заявили про бажання створити коаліцію на своїх умовах.

Про це повідомляє Укрінформ.

Глава християнських демократів Армін Лашет заявив, що консервативний блок ХДС/ХСС, главою якого раніше була Ангела Меркель, має намір вести переговори про формування коаліційного уряду, де блок стане старшим партнером.

Він зауважив, що хоча остаточних цифр і даних по волевиявлення нема, консерватори своїм результатом незадоволені.

Лашет назвав ситуацію "винятковою", адже уряд доведеться створювати з трьох партій. Попереду великі виклики, перед якими "всі демократичні сили повинні триматися разом", - сказав Лашет, звертаючись, очевидно, до потенційних партнерів по коаліції.

Кандидат від Соціал-демократичної партії Олаф Шольц промовчав про майбутню коаліцію, тільки зауважив, що СДПН - надійна, прагматична і впевнена в собі партія. Він назвав результат своєї політичної сили "великим успіхом", адже СДПН покращує його від виборів до виборів.

Глава Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер почувався переможцем, адже його партія вперше отримала двозначну цифру - близько 12%. За його словами, посилення центристів є сигналом для зовнішніх партнерів, що "ФРН буде залишатися стабільним партнером".

Кандидат від "Зелених" Анналена Бербок назвала показник свої партії "дуже-дуже хорошим", хоча бажаного результату партія не домоглася. Вона не стала уточнювати, з ким із найбільших партій вона хотіла б створити коаліцію.

Тим часом, згідно з останніми даними, розрив між ХДС/ХСС і СДПН продовжує звужуватися. Перші мають 24,5%, другі - 25,5, СВД - 11,7 "Зелені" - 13,8%, "Альтернатива дня Німеччини" - 10,9%, Ліві - 5%.

Місця в Бундестазі можуть розподілитися таким чином:

Також нагадаємо, що на пост федерального канцлера претендують три фаворита : Армін Лашет від правлячої партії ХДС / ХСС, Олаф Шольц від СДПН і анналах Бербок від "Союз 90 / Зелені".