RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Європа відмовляється від російського газу: хто вставляє палиці в колеса ЄС

Країни Європейського Союзу змогли домовитися про узгоджені дії на ринку газу у світлі можливого припинення постачання палива з Росії. Єдиною країною, яка відмовилася схвалити угоду, стала Угорщина.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Росія тримає рівень постачання свого газу до ЄС на мінімальному рівні, що, безумовно, ускладнює європейцям завдання накопичити необхідні обсяги палива у сховищах на зиму. Станом на кінець липня, європейські сховища заповнені в середньому на 66%, при цьому в планах до 1 листопада довести запаси хоча б до 80%, що буде в ситуації, що склалася, дуже непросто.

Тому прийнята на рівні всього блоку угода про скорочення споживання газу дуже важлива у світлі майбутньої, а, по суті, вже розпочатої Росією "газової війни".

"ЄС єдиний і солідарний. Сьогоднішнє рішення (прийняте 26 липня - "Апостроф") чітко показало, що країни-учасниці стійко протистоятимуть будь-яким російським спробам розділити ЄС, використовуючи енергоносії як зброю. Прийняття пропозиції щодо скорочення газу в рекордні терміни без сумніву зміцнило нашу спільну енергетичну безпеку. Економія газу покращить нашу готовність. Ця зима обійдеться набагато дешевше та простіше для громадян та промисловості ЄС", - заявив міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела (його країна зараз головує в Євросоюзі).

Однак єдність та солідарність далися європейцям дуже непросто. Перспективи скорочувати споживання газу складно було прийняти Греції, Іспанії, Португалії та, як не дивно, Польщі. Вона, на відміну від багатьох інших, досить непогано підготувалася до життя без російського газу і не дуже розуміла, чому має ділитися ним із тими, хто цього не зробив.

У той же час єдиною країною, яка відмовилася схвалити угоду, стала Угорщина. Щоправда, мабуть, у ЄС вже не звертають уваги на неприховану проросійську позицію угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Без російського газу: як Європі пережити зиму.