Центр оборонних реформ презентував доповідь про роботу на РФ відставних офіцерів НАТО

Відставні офіцери армій та розвідструктур країн НАТО задіяні у заходах російських спецслужб, спрямованих на виправдання агресії РФ та підрив допомоги Україні.

Про це йдеться в доповіді Центра оборонних реформ та агентства Guildhall.

У Франції розглянуто участь відставних офіцерів у заходах "Франко-російського діалогу", який координується наближеним до Путіна олігархом Володимиром Якуніним. Наводиться приклад круглого столу в Парижі 12 грудня 2022 за участю генерала Вінсента Деспорта, ексначальника відділу розвідки ЗС Франції генерала Домініка Делавара, експредставника командування Сил спецоперацій Франції Жака Хогарда. Розглянуто оточення екскандидата у президенти Франції Еріка Земура: проаналізовано діяльність голови штабу Земура – генерал-майора Бертрана Де Ла Шена, наближеного до ексначальника Генштабу ЗС Франції П'єра Де Вільє, брат якого Філіп де Вільє – бізнес-партнер російського олігарха Костянтина Малофеєва. У доповіді згадані Жан-Бернар Пітель – генерал у відставці, віцепрезидент центра Geopragma Грегуар Діамантідіс та екскомандувач силами НАТО в Косово генерал Жан-Клод Аллар.

У Німеччині розглянуто вплив Якуніна у рамках роботи інституту "Діалог цивілізацій". Експертом там є відставний генерал Бундесвера Харальд Куят, який брав участь у роботі започаткованого Путіним та Шредером "Петербурзького діалогу". Проаналізовано діяльність Еріха Вада – генерала Бундесвера, відомого зв'язками з Яном Марсалеком, який перебуває під протекцією ФСБ РФ. 25 лютого 2023 Еріх Вад став співорганізатором мітингу "За мир!" у Берліні, вимогою якого було припинення воєнної допомоги Україні.

У Чехії примітним назвали ексспівробітника Служби держбезпеки Чехословаччини Мартіна Коллера, який бере участь у заходах Інституту слов'янських стратегічних досліджень. Він брав участь у протестах, спрямованих на підрив допомоги Україні.

У США, згідно з доповіддю, активну роботу ведуть члени організації "Ветерани розвідки за розсудливість" (VIPS), провідні члени – ексспівробітник ЦРУ Реймонд Макговерн та колишній співробітник АНБ Едвард Бінні. У 2016 VIPS заперечувала втручання РФ у вибори до США. Згідно з Financial Times, Бінні та Стіл причетні до вербування в QAnon, яке використовувалося спецслужбами РФ. Також у доповіді називають екскореспондента Russia Today Скота Ріттера та експолковника армії США та радника Пентагону при Трампі Дугласа МакГрегора.

"Росія активізувала власну агентурну мережу для зайняття політичних позицій у країнах Заходу, що становить серйозну загрозу для політичної єдності НАТО та ЄС, а також для національної безпеки відповідних держав", - йдеться у висновках доповіді.