RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

У парламенті Бельгії закликали Захід наслідувати їм і використовувати заморожені активи РФ

У бельгійському депозитарії Euroclear зберігається близько 200 млрд євро заморожених російських активів. Дохід від них становить близько 3 млрд євро, які за згодою Бельгії буде спрямовано на військову та гуманітарну допомогу Україні. У світі є й інші банки, в яких зберігаються заморожені активи РФ, і важливо, щоб ці країни також розпочали процес використання цих активів для відновлення та оборони України.

Про це в коментарі Guildhall заявив депутат Палати представників парламенту Бельгії, голова співдружності України та Бельгії Жорж Далемані.

"Дуже хороша новина, як для України, так і для Бельгії — підписання безпекової угоди, яка діятиме протягом 10 років (28 травня Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо підписали двосторонню угоду про безпекову співпрацю, що передбачає, зокрема, надання Україні підтримки впродовж десятирічного терміну дії угоди)... Інше важливе питання полягає в тому, що дохід від заморожених активів (РФ), які оцінюються приблизно в 3 млрд євро на рік, використовуватиметься для допомоги Україні — для військової підтримки, відбудови країни та гуманітарної допомоги. Це дуже важливий пункт у цій угоді", — зазначив бельгійський депутат.

"Переважна більшість російських заморожених активів знаходиться в Бельгії, у депозитарії Euroclear. Активи РФ там становлять близько 200 млрд євро. Але ми знаємо, що у світі є й інші банки — у Німеччині, в Японії, — але вони поки що не робили жодних заяв про те, що також готові використовувати ці заморожені активи. Дуже важливо, щоб усі країни, де знаходяться заморожені активи (Росії), розпочали процес використання цих активів для відновлення та оборони України", — резюмував Жорж Далемані.

Зазначимо, голова комітету з міжнародних відносин парламенту Естонії Марко Міхкельсон заявив, що триває не тільки війна проти України, а й війна проти ЄС і Європа має зробити все, щоб Україна перемогла, і якщо не посилити підтримку України зараз, то на країни Заходу чекають трагічні наслідки.