RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Світ

Новини

Литва планує вихід з Конвенції про заборону касетних боєприпасів

Президент Литви Гітанас Науседа підтримує вихід країни з Конвенції про заборону касетних боєприпасів. Він аргументує це потребою мобілізувати всі можливі засоби для оборони країни та зміцнення потенціалу ЗС Литви.

Про це повідомляє литовське медіа LRT.

Зауважується, що Науседа хоче мобілізувати всі можливі засоби, зокрема і касетні боєприпаси, для оборони країни і зміцнення потенціалу ЗС Литви:

"Президент хоче мобілізувати всі можливі засоби, зокрема касетні боєприпаси, для оборони країни і зміцнення потенціалу Збройних сил Литви. Президент підтримує денонсацію Договору Осло про касетні боєприпаси, а подальші дії Литви будуть координуватися з союзниками".

Литовська влада вважає вихід з Міжнародної конвенції необхідним з огляду на "зміну геополітичних обставин після широкомасштабного російського вторгнення в Україну".

Проєкт постанови, що пропонує Сейму денонсувати Конвенцію про касетні боєприпаси, Міністерство національної оборони зареєструвало у п'ятницю, 28 червня.

LRT з посиланням на міністра оборони Лаурінаса Кащюнаса повідомляє, що проєкт представлять на затвердження міністрам вже цього тижня, а 11 липня президент Гітанас Науседа внесе його на розгляд Сейму.

Нагадаємо, що Литва приєдналася до Конвенції про касетні боєприпаси в 2011 році. Угода забороняє використання, виробництво і придбання касетних боєприпасів і встановлює конкретні зобов'язання щодо подолання гуманітарних наслідків цієї зброї.

Раніше ми писали, що у Литві ухвалили рішення виділити Україні на підтримку безпеки й оборони щонайменше 0,25% свого ВВП.