RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Бізнесмен розповів, як давав Путіну хабарі

Ізраїльський бізнесмен Максим Фрейдзон, що контактував з нинішнім президентом Росії в 1990-ті роки, розповів, як давав Володимиру Путіну хабара.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Фрейдзон при цьому висловив упевненість, що серед нещодавно опублікованих "панамських паперів" можна буде відшукати яскраві свідчення того, як Володимир Путін, котрий був у 90-ті головою Комітету із зовнішніх зв'язків (КЗЗ) мерії Санкт-Петербурга, та його друзі складали свої перші капітали. Серед грошей, які чиновники вимагали у бізнесменів, були і $ 20 000, що належали Максиму Фрейдзону.

"Якщо говорити про Путіна, то є таке ємне народне визначення: такий собі блатний комітетник. Це визначення я почув у 1992 році від приятелів, яких запитував про КЗЗ мерії. Мені потрібно було оформити в КЗЗ документи з міжнародного бізнес-проекту. Проста справа, але, як завжди буває вперше, потрібні були зв'язки і рекомендації. Я запитав: що за люди? "Комітетник блатний, годуються з гуманітарки, але за гроші все виконують грамотно". Усе дійсно так і сталося. Мене порекомендували. Вони тоді сиділи на вулиці Антоненка, у них була своя спеціальна нора, винесена із Смольного. Я прийшов на Антоненко, про щось таке абстрактне сказали пару слів, про дружбу між новою Росією і Заходом, про економічні зв'язки. Під час бесіди пан, разюче схожий на президента РФ Путіна, написав цифру і на закінчення сказав: "Оформленням займеться Олексій Міллер". На тому й розійшлися. Треба сказати, що виконали вони все дуже грамотно, швидко і без проблем ", - розповів Фрейдзон.

При цьому бізнесмен додав, що Путін написав суму в $ 10 000.

"Мабуть, я справляв враження багатого заморського гостя. Міллер чесно все оформив, гроші взяв. Не я один, як відомо, звертався з подібними питаннями і проханнями. Взагалі вся ця ідея, що Володимир Володимирович був якимось авторитетним гангстером, дуже роздута і, можливо, ним же самим. Реальність більш прозаїчна. Наскільки я знаю, він дійсно тоді багато і продуктивно працював з бандитами, обслуговував їх, намагався бути корисним. Ну і, звичайно, старанно вчився у старших товаришів, активно зростав, переймав передовий досвід, манеру поведінки. Яку, до речі, нині так яскраво демонструє ... Як я розумію, з погляду людей, які тоді реально приймали рішення в місті, а люди ці були глибоко злочинного сенсу і змісту, він був ніхто. Послужливий блатний комітетник, був потрібний тому, що оформити і підписати повинен. Та й нову тему може запропонувати. Ну, частку проситиме, треба дати трохи, загалом дрібний, але корисний підручний. Це були різні рівні не стільки прийняття рішень, скільки можливості самостійно втілити ці рішення в життя. Я думаю, що Володя, як називав його Діма Скигін, багато речей робив тоді просто через страх. Зиск свій не забував, звичайно, частку відсотками і грошима брав, але, як каже народна мудрість, все з м'яса і кісток, а на двадцять чотири години на добу охорони ніхто не поставить. Його колишня Контора тоді сама тріщала по швах і прикривала його вкрай помірно, на виріст: викручуйся, виживеш - тоді подивимося. У той період в місті було протистояння різних груп рішучих людей, відповідно, і йому доводилося лавірувати між людьми, які на дух один одного не переносили. Крутився, виживав. Заробляв як міг ", - розповів Фрейдзон.

На питання журналіста про те, як саме відбувався процес передачі хабара, він відповів, що гроші давалися готівкою.

"Кешем з кишені, звичайно. Було б дивно, якби вони брали у мене чеки. Щодо інших, чесно кажучи, не знаю. Діма Скигін періодично їздив з ним зустрічатися. Іноді в ресторан "Місяць", де Володя зустрічі призначав", - сказав бізнесмен.

Він також розповів про інший епізод з хабарем.

"Був я у них, коли підписував програму створення поліцейської зброї. І тут вони мене здивували, бо справа була государева - зброя для поліції. Але повторилося те саме - "сума прописом, Олексій оформить". Той же Міллер гроші і забрав - десять тисяч. Такса", - зазначив Фрейдзон.

Як повідомляв "Апостроф", американську IT-компанію Hewlett-Packard запідозрили в передачі хабара в 7,6 млн євро високопоставленим російським чиновникам; на думку журналістів, цей хабар допоміг нинішньому президентові РФ Володимиру Путіну прийти до влади.