RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Путіна заявили про наявність у Росії "шостої колони"

Прокремлівський політолог і член Громадської палати Росії Сергій Марков заявив, що деякі російські ЗМІ підконтрольні якоїсь "шостої колони".

Про це Марков сказав в інтерв'ю на Эхе Москвы.

Він висловився з питання забезпечення свободи поширення інформації і відсутністi репресій до ЗМІ в Росії.

"Звичайно, це залежить від влади і від еліти в цілому. І від суспільства. Три основних суб'єкта, які це забезпечують. Я вважаю, що у нас зараз, чесно кажучи, не цілком правильно склалася концепція ЗМІ. Вона швидше взята американська. Це неправильно. Я коротко скажу, є радянська модель, коли все державне, є американська, коли ЗМІ це, насамперед, бізнес. І вони повинні заробляти гроші, реклама і власники є. І власник має право визначати цей курс і відповідно заробляти. І ось у нас ця американська концепція. Ну, чесно кажучи, мені здається, вона знаходиться в глухому куті. І ось чому. Щоб був дійсно широке коло ЗМІ достатньо вільних по американській моделі, якої немає майже ніде в світі, крім у нас та в Америці. Потрібно, щоб була велика кількість грошей на рекламному ринку. А коли їх мало, то ЗМІ змушені йти за політичними грошима, щоб вижити. І тому виходить, що вони йдуть за політичними грошима і виходить не свобода слова, а політичне спотворення ЗМІ. Але у відповідності з волею власника, який уклав ті чи інші політичні контракти. Це не цілком вірно. Мені здається, нам потрібно виходити на європейську модель, яка найбільш поширена модель Бі-бі-сі як вона відома", — зазначив путінський політолог.

"Зараз, правда, змінилася. Британський уряд трошки до радянської моделі рухається. Але, у всякому разі, іспанські, італійські, почасти німецькі телеканали з цієї суспільної моделі. Суть її полягає в тому, що ЗМІ та основні телеканали субсидуються, насамперед, урядом з державного бюджету. Однак управління цими ЗМІ здійснюється спеціальними публічними громадськими радами. Куди призначаються люди, які представляють різні позиції і які дорожать своєю суспільною репутацією. Іноді вони все однакових поглядів, плюралізм, іноді на одному телеканалі один крен, в іншому. Тому у нас, наприклад, правильно було б один державний телеканал віддати трохи західникам, інший віддати патріотам, третій віддати лівим, і четвертий канал зробити офіціозним таким. І ось це був би якийсь плюралізм. Причому керований. Тут крайності не потрібні. Телеканали це дуже чутлива справа, це політична ядерна зброя, яка має бути під суворим контролем нації в цілому. Але такий ареал міг би забезпечити в деякому сенсі більший плюралізм. Що стосується друкованих ЗМІ, я не дуже задоволений тим, що у нас основні друковані ЗМІ під контролем навіть не просто опозиційних структур, а яких-то, що називається, "шоста колона", — заявив Марков.

"П'ята колона — це люди типу Навального. Які вважають, що просто повалити уряд, просто встановити хунту в країні за київським типу. Ось майдан організувати і так далі. А "шоста колона"... Просто ті, хто використовують термін "п'ята колона", мають на увазі саме це. А ті, хто використовують термін "шоста колона", мають на увазі, що це якась частина істеблішменту, олігархи, голови держкорпорацій, голови великих держбанків може бути навіть. Люди, члени уряду, які вважають як Олексій Леонідович Кудрін сказав, ну треба здатися просто. Треба знизити геополітичну напруженість. Донбас віддати хунті. Та й Крим краще віддати", — пояснює російський поитолог.

"Так от, у нас багато ЗМІ фактично підконтрольні "шостiй колонi". Ну "Нова газета", "Независимая газета", "Відомості", — перераховує Марков.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Сергій Марков потішив мережі розповіддю про те, як нібито поспілкувався з деякими вихідцями з півдня України, які страшенно ненавидять київську владу і виживають лише за рахунок городів.