З'явилися нові докази присутності військ Путіна на Донбасі

Група громадянських журналістів Bellingcat оприлюднила нові докази присутності на окупованому Донбасі російської армії.

Про це повідомляють у розслідуванні, опублікованому на сайті Bellingcat.

"Недавно в Google Earth був доданий супутниковий знімок ділянки російсько-українського кордону за 26 серпня 2014 року. На цю дату припав пік російського вторгнення в Україну. На цьому супутниковому знімку видно розгортання російської військової техніки та артилерійських позицій, а також нові сліди переходу українського кордону. Час зйомки цього супутникового знімка збігається з різким нарощуванням російської активності в Україні на прикордонній території, зокрема, з появою російських військових у селі в десятці кілометрів від кордону", — відзначають в Bellingcat.

"На рис. 1 вище показана техніка на кордоні на позначці 47.608336, 38.350813 поблизу від українських сіл Кумачовое і Ульяновське. "Стежка", ведуча з Росії в Україну, зазначена вище оранжевою лінією, відсутній на супутниковому знімку Digital Globe від 23 серпня (див. рис. 35 тут). Це говорить про те, що вона з'явилася в період з 23 по 26 серпня. 26 серпня 2014 року Reuters повідомило, що в селі в 14 кілометрах на північний захід від цієї точки переходу кордону з'явилися десятки «важкоозброєних невідомих, які розмовляли з російським акцентом». Вони носили на руках і ногах білі пов'язки. У них були військові сухпайком. Розпізнавальні знаки на їх техніці приховували білі кола. Місцевість була їм знайома. Солдати з білими пов'язками на руках і ногах і російські танки з замазаними відзнаками — давно встановлені ознаки російського вторгнення. Найкраще вони описані в роботах дослідника Askai707. Нижче наведено два приклади його досліджень. У першому дослідженні Askai707 демонструє, що російські військові перебували в Україні біля села, захопленої російськими/сепаратистськими військами 30 серпня 2014 року. У другому він доводить, що на російські танки в Росії завдали білі кола, і вже після цього вони потрапили в Україну, де їх сфотографували на полі бою", — пишуть розслідувачі.

Фото Bellingcat

"Супутниковий знімок Google Earth від 26 серпня 2014 року дозволяє краще вивчити російське вторгнення в Україну, здійснене майже два роки тому. Маршрути переходу кордону, виявлені на цьому знімку, вказують на напрямку наступу російських і "сепаратистських" військ наприкінці серпня. Ймовірно, саме цими маршрутами користувалися російські військові, згадані в серпневому повідомленні Reuters", — пояснюють в Bellingcat.

Як повідомляв "Апостроф", раніше засновник групи цивільних журналістів Bellingcat Еліот Хіггінс прокоментував новий звіт слідчої комісії про розслідування катастрофи малайзійського Boeing, яка відбулася на Донбасі влітку 2014 року.