RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Стало відомо про гучну справу щодо незаконних поставок частин російських ракет в Україну

Головне слідче управління Московської області завершує розслідування гучної кримінальної справи про незаконний продаж в Україну складових частин російських ракет, які підлягали утилізації.

Про це повідомляє Комерсант.

Обвинуваченими у справі проходять шість осіб, у тому числі колишні гендиректор ПАТ "Тураєвське машинобудівне конструкторське бюро "Союз"" (ТМКБ "Союз") Микола Яковлєв і комерційний директор АТ "Корпорація "Тактичне ракетне озброєння"" (КТРО) Віктор Ваган. Їх звинувачують у шахрайстві в особливо великих розмірах. Четверо з обвинувачених за рішенням Бабушкінського райсуду Москви були поміщені під домашній арешт, ще двоє залишилися на волі під підпискою про невиїзд.

Нібито в 2013 році Мінпромторг РФ оголосив конкурс на утилізацію 93 дозвукових стратегічних крилатих ракет Х-55 і 37 тактичних керованих ракет Х-31 класу "повітря-поверхня" середньої дальності, у яких закінчилися терміни придатності.

У підсумку ракети розібрали на запчастини, після чого вони перестали вважатися зброєю і продали на торгах ТМКБ "Союз". Фахівці "Союзу", у свою чергу, привели запчастини, зокрема титанові корпуси Х-31 і її прямоточні реактивні двигуни, в товарний вигляд, а потім продали їх українському ВАТ "Мотор Січ".

У справі два епізоди. По одному з них, за даними слідства, від продажу компонентів ракет, що підлягали утилізації, в Україну, зловмисники незаконно отримали вигоду у розмірі 60 млн руб., по іншому — понад 100 млн руб.

Джерело в КТРО повідомив, що подібні операції з ВАТ "Мотор Січ" ТМКБ "Союз" неодноразово проводило і претензій з цього приводу у правоохоронців раніше не виникало.

"Ситуація така, що можна або просто знищити ракети, або продати від них те, на що знайдеться покупець. Тим більше, що згадані компоненти не відносяться до категорії військової техніки",— зазначив співрозмовник.

Як повідомляв "Апостроф", "Мотор-Січ" на основі радянського вертольота Мі-2 розробили новий ударний вертоліт, оснащений озброєнням українського виробництва, що передбачає його використання в зоні АТО.