Стало відомо про роль російських хакерів у війні на Донбасі

Російські хакери, які пов'язані з кібератаками на сервера Демократичної партії під час президентських виборів у США, ймовірно, використовували шкідливі програми на пристроях Android для відстеження артилерії української армії та її цілей з кінця 2014 до 2016 року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на звіт компанії з кібербезпеки CrowdStrike, передає УНІАН.

Шкідлива програма могла встановити зв'язок і деякі географічні дані через зараження пристроїв, що могло бути використане для нанесення ударів по українській артилерії в зоні АТО в підтримку бойовиків.

Співзасновник CrowdStrike Дмитро Альперович зазначив, що дана шкідлива програма є однією з версій програм, які використовувалися для злому Національного комітету Демократичної партії.

Відзначається, що за розробкою зазначеної програми варто російська хакерська група Fancy Bears, яка перебуває в тісному контакті з російськими військовими.

У звіті підкреслюється, що завантаження програми була доступна на сторінках, які використовуються українською артилерією в російській соцмережі "ВКонтакте".

Як повідомляв "Апостроф", журналісти Bellingcat опублікували звіт про обстріл позицій української армії на Донбасі з території РФ.