Експерти пояснили провал проросійських радикалів в Білорусі

Проведення акції радикально налаштованими проросійськими активістами акції в центрі Мінська свідчить про їхню невпевненість у своєму нинішньому положенні в Білорусі, вважають опитані "Апострофом" експерти.

На думку громадського активіста Едуарда Пальчіса, мітинг активістів НОДу - спроба місцевих проросійських сил потренуватися у самоорганізації.

"З 2014-го вони збуджено спостерігають за подіями. І якщо раніше їм здавалося, що білоруська влада на їхньому боці, то зараз видно певний конфлікт: суперечки щодо газу, арешт белорусофобів, введення безвізу з Європою. І це їх підштовхує до активних дій, оскільки вони відчувають своє хитке становище ", - зазначив він.

З цією думкою згоден і політолог Сергій Марцелєв.

"Актуальність теми білорусько-російських відносин змушує окремих неврівноважених людей привернути до себе увагу преси. Шість персонажів з нікому невідомого руху НОД-Білорусь, підібрані, як на кастингу комедійного фільму, попозували на головній площі столиці. Вони тримали невеликий прапорець і щось грізно говорили про "єдиний народ". Єдиний фігурант дійства, який розмовляв з журналістами навіть злякався висловитися про білоруський суверенітет", - зазначив політолог.

При цьому він звернув увагу на те, що Мінськ проводить дивну суперечливу політику: з одного боку забороняє проведення опозицією традиційного Дня волі, 25 березня, а з іншого - порушує кримінальні справи проти чиновників Россельходнадзору.

"На тлі всього цього регіон під враженням антиросійської риторики Лукашенко на останній прес-конференції. Можливо, тому для балансу всередині країни гайки підкрутили. Головний чиновник висловився, значить, ви мовчіть", - резюмував Марцелєв.

Нагадаємо, на книжковій виставці в Білорусі видавництва РФ змусили прибрати книги про бойовиків Донбасу.