Російський соціолог описав основні сценарії повалення Путіна

Російський соціолог Ігор Эйдман перерахував п'ять сценаріїв повалення режиму президента Росії Володимира Путіна.

Про це він написав у своєму блозі на сайті "Обозреватель".

Перший спосіб соціолог назвав "Бункер". За цим сценарієм Путіна повинні помістити в повну міжнародну ізоляцію. Соціолог зазначає, що світові лідери показали неготовність до серйозного протистояння з путінським режимом і вважає, що ситуацію може змінити тільки відкритий напад Росії на НАТО.

"Але, на щастя для людства, російський диктатор, незважаючи на очевидну психічну неадекватність, все-таки не самогубець і не такий божевільний, щоб почати глобальну війну", - зазначає Эйдман.

Спосіб "Табакерка" полягає в змові еліт. Проте такий сценарій розвитку подій соціолог вважає малоймовірним. "Путін — запорука стабільності режиму, гарант безкарного кримінального збагачення правлячої еліти. Ніхто в "братві" зараз не піде проти свого "пахана", - пояснює він.

Третій сценарій – "Перебудова". Эйдман вважає, що для Путіна і силовиків з його оточення немає нічого страшнішого, ніж горбачовська "перебудова". В результаті неї силовики втратили статус і навряд чи підуть на повторення подій. "А головне, путінська олігархія не може не розуміти, що її режим, як і радянський, тримається на насильстві. Будь-яка його лібералізація неминуче призведе до краху", - каже соціолог.

Ще один сценарій – "Круглий стіл". За словами Эйдмана, російська опозиція має надію на те, що рано чи пізно влада сяде з ними за стіл переговорів. При цьому зазначає, що не може уявити ситуацію, коли Путін піде на такий крок.

"У влади в країні люди з кастової злодійською (або близької їй чекістською) психологією. Вони вважають себе "вищою мастю". А опозиціонери для них (як і всі люди не з їх середовища) — лохи, придатні тільки для того, щоб їх пресувати і обманювати. Правлячим злодіям, грубо кажучи, западло буде сісти з цими "лохами" за "круглий стіл", - пише Эйдман.

П'ятий сценарій – "Лютий". У цьому випадку причиною повалення режиму має стати народне невдоволення. При цьому соціолог вважає цілком можливим такий варіант в Росії. Про це свідчать численні антикорупційні мітинги, які пройшли в різних містах Росії.

"Більше того, така ситуація можливо (як це було в 1917 році) вплине і на поведінку рядового складу силових структур, які тихо ненавидить своє зажравшееся начальство. У цьому разі влада не зможе ефективно придушувати протести", - зазначає Эйдман. При цьому додає, що шанси на подібний розвиток подій є і при певному збігу обставин Росія може отримати шанс на революцію.

Як повідомляв "Апостроф", відома журналістка вказала на тривожний для Путіна момент.