Російський журналіст розповів, як Кремль управляє своїми хакерами

Для хакерських атак за кордоном Росія використовує афілійовані структури.

Таку думку в інтерв'ю DW висловив російський журналіст Андрій Солдатов.

"Це досить складна система, але досить ефективна: є кілька людей на вищому державному рівні, які таку роботу координують, і є група неформальних акторів", - говорить Солдатов.

За його словами, піар-агентства або групи людей не проходять етапи узгодження, а працюють безпосередньо з Кремлем. Завдяки такому положенню їхня робота більш гнучка і мобільна, а держава не несе відповідальність за їх дії.

Солдатов говорить, що ця методика була випробувана на російських опозиціонерах та незалежних журналістах на початку двотисячних.

"З 2007 року така практика стала застосовуватися і за кордоном, наприклад, в Естонії, коли цим займався прокремлівський рух "Наші". Ми всі прекрасно розуміємо, яким чином цей рух існує. Але оскільки формально ці люди не є державними чиновниками, то і державні структури не можна звинуватити в цій хакерській атаці", - зазначає журналіст.

При цьому він каже, що російські хакери поки не можуть наносити серйозної шкоди. Єдине що їм вдалося в США і у Франції – про них говорять. Також Солдатов зазначає, що стратегічні завдання цим людям не ставляться.

"Очевидно, що часто це всього лише тактичні дії, операції то там, то тут. Їх цілі виглядають локалізованими: спробувати вплинути, спробувати заявити про себе. Не слід, однак, забувати про одному. Є якийсь загальний результат, загальний ефект від всіх цих хакерських атак", - вважає журналіст.

На думку Солдатова, російські хакери намагаються привнести в Європу відчуття безнадійності і відсутності довіри до держави, політичних діячів і ЗМІ.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі виник ажіотаж навколо відповіді Путіна журналістці щодо хакерських атак.