Головний дипломат Путіна відзначився безглуздою заявою про об'єднання Німеччини

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вважає, що саме РФ зіграла вирішальну роль в об'єднанні Німеччини.

Про це заявив під час виступу у фонді імені Карла Кербера (ФРН), передає "РИА Новости".

"В цій аудиторії навряд чи варто докладно говорити про те, що саме наша країна відіграла без перебільшення вирішальну роль в процесі об'єднання Німеччини, чого, до речі, до кінця намагалися перешкоджати деякі учасники антигітлерівської коаліції", - сказав Лавров.

Однак далеко не всі користувачі соцмереж погодилися з такою заявою російського міністра.

"Да ви що? Ось і Горбачов став у пригоді? Принципові ви наші з самого чесного Кремля...", "а ролі совка в роз'єднанні і окупації Німеччини брехливий кінь не згадав?", - пишуть користувачі в коментарях під відповідною публікацією "РИА Новости" в Twitter.

Нагадаємо, Німеччина в 1945 році була розділена на три західні зони окупації під управлінням Англії, Франції і США, а також східну зону під управлінням СРСР. У 1949 році територія під окупацією західних держав утворилася в ФРН, а територія під окупацією СРСР – НДР.

У 1961 році НДР (формально, а реально – СРСР) прийняла рішення відгородитися від ФРН укріпленнями, які потім отримали назву Берлінська стіна. Одним із завдань Берлінської стіни було стримування потоку біженців з НДР у ФРН. За різними даними при спробі втекти через Берлінську стіну загинули від 125 до 1245 осіб.

Берлінська стіна впала в 1989 році, а в 1990 році НДР припинила існування, ставши частиною ФРН. Однією з основних причин об'єднання Німеччини було ослаблення в Східній Європі позицій СРСР, який до того моменту вже фактично програв холодну війну.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно Лавров визнав, що РФ вплуталася в конфлікт на Донбасі.