Перехід до "м'якого" тоталітаризму: письменник Акунін докладно проаналізував зміни в Росії при Путіні

Відомий російський письменник Борис Акунін відзначає серйозні зміни в Росії за роки керування країною Володимиром Путіним.

Події він проаналізував в інтерв'ю сайту "Открытая Россия".

На думку письменника, історію минулих десяти років можна порівняти зі спуском по сходах.

"Якщо озирнутися назад і нагору, на майданчик, де російське суспільство знаходилося в 1999 році, просто дух захоплює. Це була зовсім, зовсім інша країна — так, дикувата, погано влаштована, але вільна, майже демократична", - говорить Акунін.

При цьому додає, що вибори президента були не зовсім чесними, але місцеві керівники обиралися більш-менш по-справжньому. У ті роки не існувало контролю над пресою, а незалежність суду визначалася порядністю тільки судді. Проте з приходом Путіна, за словами письменника, почався рух по сходах вниз і кожен рух означав перехід в іншу політичну систему.

"Давайте згадаємо, що це були за щаблі.

В 2000-2001 році, з розгромом НТВ, видихалася свобода преси.

У 2003 на справі ЮКОСа присмирнів великий бізнес, і це б ще нічого, але заразом випарувалася незалежність суду.

У 2004 році регіони втратили право обирати губернаторів — скінчився федералізм і встановилася авторитарна "москвократія".

В 2008 році з "рокіровкою" стало зрозуміло, що режим Путіна націлився на довічність. Влада остаточно стала незмінною.

У 2012 році, з 6 травня, авторитарна держава стало ще і поліцейською. З тих пір основним методом дискусії з опозицією є державне насильство.

У березні 2014 року країна подолала ще одну важливу сходинку: взяла курс на самоізоляцію, яка необхідна кожній довічній диктатури", - перераховує Акунін.

У цьому контексті він вважає, що наступним етапом стане перехід від авторитарної поліцейської держави до "м'якої" тоталітарної. І вказує на суттєву різницю між режимами.

"При авторитаризмі карається протест; при тоталітаризмі — непідтримка", - говорить Акунін, припускаючи, що арешт режисера Кирила Серебренікова міг статися через те, що він не підтримував режим.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Акунін вказав на головну проблему росіян.