Журналіст розповів про сумні для Росії наслідки путінського культу імперії

Імперські амбіції російського президента Володимира Путіна згодом приведуть до того, що в Росії буде неможливий розвиток науки.

Таку думку в колонці на сайті 7 Днів висловив журналіст Ігор Яковенко.

"У сьогоднішній путінській Росії відбувається уповільнена підкилимна метушня двох магічних культів: нового, дуже слабкого культу IT-шанувальників, назвемо його Сколково-культ, і старого, перевіреного століттями культу шанувальників Імперії, спецслужб і зброї. Справжньою боротьби між цими культами немає, і не може бути, хоча б тому, що сили нерівні. Сколково-культ патронує Медведєв, особистість нечуваною слабкості і нікчемності, а старий імперсько-поліцейський культ очолює досвідчений і авторитетний шаман Путін", - зазначає Яковенко.

При цьому він зазначає, що нинішнього президента РФ зацікавило питання криптовалют і в зв'язку з цим він не перешкоджає діяльності Медведєва в цьому напрямку, а той встиг оголосити про створення нових "Сколково" в Санкт-Петербурзі і на базі МДУ.

"Є кілька причин, за якими вся ця затія з "долинами" в путінській Росії неминуче закінчиться рівно так, як закінчилася затія створити аналог Кремнієвої долини в Криму під пильним наглядом Гобліна.

Перша причина: всі ці "долини" і "Сколково" створюються не просто так, а під людей ближнього кола або, перевірених, "своїх". Що, з огляду на особливості формування цього "ближнього кола", на 100% гарантує повну несумісність цих людей з науково-технічним прогресом", - вважає Яковенко.

На думку журналіста, колишній співробітник КДБ Георгій Полтавченко не зможе успішно керувати пітерським "науково-освітнім кластером", а кластер "Воробйови гори" взагалі створюється під дочку Путіна Катерину Тихонову.

"Крім убивчої для зростання інновацій розстановки кадрів, є ще більш істотний комплекс причин, за якими вся ця IT-магія в Росії не має жодних перспектив. Весь цей комплекс причин породжує головний імперсько-поліцейський культ, який домінує в Росії. Численні служителі цього культу , навіть не бажаючи того, вбивають будь-які паростки інновацій своїм диханням. Паралельно спробам влади однією рукою створити якісь муляжі кремнієвої долини, інша рука цієї ж влади, Роскомнадзор загрожує викинути з Росії Фейсбук. Суд штрафує Telegram за відмову надавати ФСБ ключі від листування користувачів ", - зазначає Яковенко.

В даному контексті він також нагадує про всеросійську поліцейську акцію проти політично активної молоді і про те, що зі шкіл уже виключають політично активних підлітків.

"Результат наукової творчості безпосередньо залежить від свободи думки. Яка, в свою чергу, погано сумісна з умовами поліцейської держави", - зазначає журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі підняли на сміх фото Медведєва з "новітнью" російською робототехнікою.