"Люди в напрузі": Reuters дізналося про паніку в оточенні Путіна у зв'язку з новими санкціями США

Ряд великих російських бізнесменів, які наближені до президента РФ Володимира Путіна, висловлюють серйозне занепокоєння у зв'язку з підготовкою США нових санкцій щодо Росії.

про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на два десятки людей в ділових і політичних колах РФ.

"Люди в напрузі. Ситуація підвішена. Визнають тебе близьким до Путіна - піди доведи, що не так. Судитися за свої активи проти США важко", - зазначив високопоставлений представник однієї з великих російських компаній.

"Тактика американців зрозуміла. Потрібно всіляко робити боляче тим, хто підтримує Путіна. І юрособам і фізособам. Щоб вони врешті-решт сказали – ну скільки можна... Тим більше, що перед виборами", - додав він.

У свою чергу людина з збідніння великого бізнесмена, який входить в топ-100 списку найбагатших росіян за версією журналу Forbes, заявив, що його шеф обмежив свою присутність на публічних заходах, де з'являється Путін, щоб не привертати увагу чиновників США.

"Він просто намагається поменше з'являтися поряд з Путіним останнім часом – засідання, зустрічі, наради. Незрозуміло, за яким принципом можуть бути санкції. Є відчуття, що може потрапити будь-хто ", - зазначило джерело.

А представник одного з європейських банків, який працює в РФ, розповів, що західні банки почали проводити додаткові перевірки людей, пов'язаних з Путіним, які потенційно можуть бути мішенями нових американських санкцій.

"Спочатку була паніка. Тому що якщо в список занесуть – це арешт рахунків, нерухомості. Потім паніка трохи принишкла, стали думати головою", - повідомив співробітник великої російської компанії.

"Деякі великі бізнесмени вибирають зараз як найкращу стратегію - сидіти тихо. Деякі намагаються поправити репутацію, беручи участь у великих соціальних проектах на Заході", - говорить джерело в оточенні одного з російських мільярдерів.

"Ніхто поки не знає, що буде. Але всі бояться за себе, бояться персональних санкцій. Тому що - а раптом під санкції потрапить взагалі весь російський істеблішмент? Невідомо, тому всі бояться", - підкреслила людина з оточення одного з російських бізнесменів зі списку Forbes.

Підприємець з числа 100 найбагатших людей РФ говорить, що не може домогтися ясності від своїх контактів в політичних колах з приводу загрози нових санкцій. На питання, як можна захиститися, він відповів: "Ніяк. Виїхати".

Також бізнесмен розкритикував поведінку російської влади.

"Керівництво (Росії, - ред.) не вірить, що санкції будуть за жорстким сценарієм. Вони всі живуть у паралельній реальності. Ніхто не хоче слухати бізнес", - зазначив підприємець.

За словами близького до Кремля джерела, такі настрої можуть посилитися, якщо санкції торкнуться ще більше число російських олігархів.

Як повідомляв "Апостроф", що недавно вступили в силу санкції США щодо енергетичного та банківського секторів економіки Росії.