Журналісти розповіли про фейки росЗМІ про українські паспорти кримчан

Кримський журналіст Олег Крючков, який змінив громадянство України на РФ і працює на російські ЗМІ в Криму, нещодавно заявив, що в окупованому Криму на вулиці був знайдений телефон з підозрілим вмістом, який принесли не до правоохоронців, а до кримської редакції "Комсомольської правди", де працює його дружина. У телефоні нібито були фото українських паспортів і листування людини, який нібито скуповував їх у жителів півострова, щоб вклеїти інші фотографії і потім замовити їх основі біометричні паспорти для нелегальних мігрантів "з арабських країн".

Про це передає "Радіо Свобода".

Зазначену інформацію поширили прокремлівські ЗМІ в Криму, а сам Гачків заявляє, що таким чином нібито хоче допомогти СБУ та ЄС боротися з тероризмом.

У свою чергу, в Державній міграційній службі України сказали, що за такими фактами порушено кримінальні провадження, і до їх завершення відомство нічого коментувати не буде.

А прес-секретар СБУ Олену Гітлянська назвала інформацію Крючкова фейком, який спрямований на дискредитацію України.

"Вони використовують будь-яку можливість для дискредитації України. Така в них фантазія: що змогли, те і сфантазували, – так зреагувала речниця СБУ на появу інформації в російських медіа та на сторінках у соцмережах російських журналістів, які працюють у Криму. – Ми слідкуємо за ситуацією в Херсонській області і без фейкових повідомлень, тому я не вважаю, що треба так ставитися до фейків (перевіряти їх – ред.) Важливим є те, що ми контролюємо ситуацію всередині країни", - зазначила представник СБУ.

У свою чергу, депутат Верховної Ради і член колегії МВС Антон Геращенко зазначив, що, судячи з отриманими даними, мова йде не стільки про скупку діючих українських паспортів у кримчан, як про використання спецслужбами РФ українських паспортних бланків, які залишилися в Криму після окупації.

2Після того, як Росія окупувала український Крим, там залишилися тисячі бланків українських паспортів. І окупанти використовують ці бланки для того, щоб незаконно виготовляти документи для своєї агентури, а також допомагати різного роду терористам проникати під прикриттям українських паспортів до Європи та до інших країн світу. Тому все це є розробками російських спецслужб. На жаль, Україна не контролює Крим з весни 2014 року, з літа 2014 року – Донбас. І тому ті бланки паспортів, які були у місцевих відділеннях міграційної служби, там і залишилися", - каже Геращенко.

Засновник міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm Роман Бурко заявив, що вищевказане повідомлення проросійських ЗМІ є інформаційним "вкиданням" по цілому ряду ознак.

"В редакцию "Комсомольской правды" люди принесли телефон. Говорят, нашли на улице…" – сумнівне джерело та походження інформації, яке вже схоже на «вкидання» з першого ж абзацу. Шукаємо ім’я джерела, яке начебто скуповує українські паспорти в Криму, і дає інтерв’ю "Комсомолке" – Володимир Нестеров. Цей чоловік є у базі "Миротворця" як "зрадник Батьківщини, колишній офіцер ВМС, який лишився у Криму". Ось так, використовуючи зрадників, російські спецслужби роблять інформаційні "вкиди", що мають на меті скомпрометувати Україну на міжнародній арені. Вкид спрямований саме на тему українського "безвізу" з ЄС", - підкреслив Бурко.

Як повідомляв "Апостроф", в листопаді в Нідерландах заявили про значній кількості фейків з боку Росії.