Рівень готовності невеликий: у Росії розповіли про стан путінського флоту

Доктор військових наук, капітан першого рангу військово-морських сил РФ Костянтин Сівков описав головні проблеми ВМС Росії, які проявилися під час військових дій в Сирії.

Про це він написав у своїй статті для російського видання "Військово-промисловий кур'єр".

Зокрема, він вказав на недоукомплектованість авіагрупи авіаносного крейсера "Адмірал Кузнєцов", причиною чого було "відсутність підготовлених пілотів".

"Очевидно, саме недостатня готовність льотного і начальницького складу стала причиною двох відомих подій при виконанні посадок на палубу корабля, що призвели до втрати двох винищувачів, що для авіагрупи з 14 машин дуже багато", - пише Костянтин Сівков.

Також він звернув увагу на недостатню кількість "повноцінно боєздатних кораблів дальньої морської та океанської зон" у ВМС РФ.

Корабельна ударна група, яка діяла в цьому районі, включала у себе в кращому випадку дві-три одиниці основних класів військових кораблів — крейсер, великий протичовновий і сторожовий корабель.

"Це показало всьому світу — рівень готовності російського ВМФ до масштабних морським операціям невеликий", - зазначив російський доктор військових наук.

За його словами, пуски крилатих ракет "Калібр" під час сирійської операції "носили епізодичний характер, застосовувалися залпами з великими інтервалами, вимірюваними тижнями і місяцями", що говорить про відсутність у РФ достатніх запасів даних боєприпасів.

"Наш флот продемонстрував: він здатний вирішувати покладені на нього завдання у повному обсязі, але поки тільки в дуже обмежених за масштабом локальних війнах і збройних конфліктах", - підсумував Сівков.

Як повідомляв "Апостроф", у РФ офіційно відзвітували про проведення військової операції в Сирії.