З українських політв'язнів в РФ заочно стягнули великі суми грошей: адвокат розповів подробиці

У Росії з засуджених українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка заочно стягнули 100 тисяч і 150 тисяч рублів відповідно (48,6 тисяч грн і 73 тисячі грн).

Про це повідомив адвокат Станіслава Клиха Ілля Новіков на своїй сторінці в Facebook.

За словами адвоката, мати одного з російських солдатів-строковиків, загинув у Грозному 31 грудня 1994 року, звернулася з позовом до Тугулимський районний суд Свердловської області РФ. Оскільки раніше Верховний суд Чеченської Республіки ухвалив, що Карпюк і Клих причетні до загибелі її сина, вона просила з них 5 млн рублів. Тугулимський суд присудив їй 250 тисяч рублів.

An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив Карпюка і Клыха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, українці були членами організації УНА-УНСО і воювали проти військ РФ у Чечні в 1994-1995 роках.

Правозахисний центр "Меморіал" прийшов до висновку, що звинувачення проти громадян України були сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. Правозахисники визнали Клиха і Карпюка політв'язнями.

Як повідомляв "Апостроф", правозахисники заявляли, що Станіслав Клих скаржиться на постійні болі в ногах і потребує зустрічі з психологом.