На Заході потужно висловилися про зв'язки Кремля з злочинними угрупованнями по всьому світу: опубліковано відео

Президент Росії Володимир Путін створив "мобілізаційну державу", взявши під свій контроль російську організовану злочинність, яка є найпоширенішою в світі.

Про це висловився відомий британський політолог, старший науковий співробітник Інституту міжнародних відносин в Празі Марк Галеотті, повідомляє "Апостроф".

Політолог підкреслив, що з 2014 року кампанія Путіна проти країн Заходу стала гострішою, - він створив в Росії не тоталітарну державу, навіть не Північну Корею, а "мобілізаційну державу".

"Тут є і незалежний бізнес, і гангстери, і політика, і громадянське суспільство, але держава залишає за собою право в будь-який момент прийти до абсолютно будь-кого і сказати: нам потрібно, щоб ти дещо зробив. І наслідки зрозумілі: якщо ти цього не зробиш, з тобою трапиться щось погане. Ми бачили, як це відбувалося з бізнесом, який був змушений створювати фейкові посади для шпигунів, впроваджених на Захід, ми бачили, як журналістів змушували ставати пропагандистами, і ми також бачимо, що те саме відбувається з організованою злочинністю", - розповів він.

За словами Галеотті, можна чітко спостерігати, як організована злочинність РФ стає засобом в руках Кремля: "Іноді створюючи так звані загони добровольців для місцевої самооборони, як це було в Криму, щоб легітимізувати дії російських збройних сил, це і багато бойовиків, які воюють на Донбасі, а по суті є злочинними угрупованнями, які тепер перебувають під прикриттям політичної та економічної сили, ми бачимо це і в інших місцях, в тому числі і на Заході".

"Ми бачили замовні вбивства в Туреччині, збір розвідданих в Фінляндії, збір коштів в так звані чорні каси - гроші на політичні цілі - в Естонії та інших країнах. Російська організована злочинність надзвичайно заповзятлива, вона є найпоширенішою по всьому світу, вона всюди, і це викликає занепокоєння", - резюмував політолог.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в комітеті розвідки Палати представників США розповіли про десятилітню інформаційну війну Кремля проти країн Заходу.