Путін хоче, щоб в ньому бачили царя: з'явився прогноз по новій ініціативі контактів між Україною і РФ

Взаємні візити омбудсменів навряд чи принесуть будь-які значні результати по обміну українських політв'язнів в РФ, оскільки остаточне рішення в будь-якому випадку буде приймати президент Росії Володимир Путін.

Про це "Апострофу" розповів волонтер Олег Котенко, який займається звільненням полонених українців на Донбасі.

За його словами, Путін чекає, що йому запропонують в обмін на звільнення українського режисера Олега Сенцова та інших в'язнів совісті.

"Він вже має для себе вигоду – він може торгуватися. Він може випустити Сенцова, але в обмін на щось. Він не випускає просто так. Наприклад, Путін випустить Сенцова, а тоді нехай Меркель приїде до нього на закриття чемпіонату. Я, звичайно, перебільшую, але підхід у нього саме такий", - зазначає Котенко.

Саме тому остаточне рішення буде прийматися президентом РФ, щоб підкреслити його владу в Росії і значимість. У зв'язку з цим взаємні візити омбудсменів України і Росії не принесуть особливих результатів.

"Це робиться для того, щоб показати, що йде певна робота, а нам потрібні конкретно списки, кого на кого ми збираємося міняти, - додає Котенко. – Це добре, звичайно, коли омбудсмени бачать наших громадян, тоді вони розуміють, що Україна про них не забула, але не більше того. Насправді обмін може відбутися дуже швидко. Усе в голові у Путіна. Якщо він ухвалить таке рішення, то звільнення станеться раптово без участі омбудсменів... Путін показує, що йому все одно, хто і з ким домовляється. Рішення буде ухвалювати він. Він же хоче, щоб його сприймали як царя", - підкреслює волонтер.

В свою чергу, колишній нардеп Тарас Чорновіл нагадав, що розмови про обмін Сенцова вже велися, проте звільненням українського політв'язня вони не закінчилися.

"Це може взагалі нічим не закінчитися, хоча починалося все досить обнадійливо. Щоправда, більше року тому, коли вперше почалися серйозні розмови про можливість обміну Сенцова, Москалькова зробила дуже гучну заяву, яка повністю випадала з контексту всього того, що говорили раніше російські чиновники. Вона сказала, що російська сторона не піддає сумніву українське громадянство Сенцова. Це неймовірно важлива була заява, тим більше що Москалькова – абсолютна маріонетка і сама від себе нічого б не сказала, а так стало зрозуміло, що в певний момент їй дали команду говорити про можливість обміну Сенцова. Але потім про це забули, і Путін знову став говорити, що Сенцов, російський громадянин, хотів вчинити теракти. Тож про що тут може йти мова?" - каже Чорновіл.

Детальніше про можливе звільнення Олега Сенцова читайте в матеріалі "Апострофа": Кремль пішов по шляху Африки: рішення по Сенцову прийняли, але його заблокував Путін.