Путін відкрив пам'ятник письменникові, який пропонував Росії відмовитися від морів: відео

Президент Росії Володимир Путін в Москві відкрив пам'ятник російському письменнику і дисиденту Олександру Солженіцину, який продлагал Росії відмовитися від морів і азіатській частині країни.

Відповідне відео розміщено на Youtube-каналі Бізнес онлайн.

Як відомо, під час своєї поїздки по США і Канаді в 1975 році в своїй знаменитій промові перед Конгресом письменник закликав Росію відмовитися від морів, так як "російські -не морської народ, а активність на море розкладає мораль нації".

"Росія не потребує море, ми не морський народ, як англійці, а сухопутний. Наша активність на море суперечить споконвічного російській способу життя, вносить в нього чужі елементи і розкладає мораль нації. Так само як від моря, ми повинні відмовитися і від своїх земель в радянській частині Азії, де живуть народи, чужі нам по своїй культурі, мові і - перш за все - з релігійних традицій. Замкнутися, зосередитися - це єдина можливість для подальшого розвитку російських ", - сказав Солженіцин у Вашингтоні в липні 1975 року.

У свою чергу, Путін заявив, що письменник "завжди протистояв русофобії".

"Російський письменник Олександр Солженіцин протистояв русофобії і, навіть будучи у вигнанні, не дозволяв зневажливо відгукуватися про свою батьківщину", - заявив президент країни - агресора.

Як повідомляв "Апостроф", перед захопленням трьох українських кораблів та їх екіпажів поблизу Керченської протоки Кремль більше року вів пропагандистську кампанію, спрямовану на наклеп проти України, і в кінцевому підсумку, може спровокувати сам себе, звинувативши при цьому Україну.